U NEVESINJU OBILJEŽAVANJE MITROVDANSKIH BITAKA I DANA OPŠTINE | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U NEVESINJU OBILJEŽAVANJE MITROVDANSKIH BITAKA I DANA OPŠTINE

Izvor: SRNA | Datum:07.11.2023.

Povodom Mitrovdana – Dana opštine Nevesinje i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ biće održana dvodnevna manifestacija u znak sjećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine, najavili su organizatori.
Iz opštine Boračke organizacije Nevesinje najavljeno je da mitrovdanske svečanosti počinju večeras u 19.00 časova prijemom porodica poginulih boraca u Domu kulture "Nebojša Glogovac" i prigodnim kulturno-umjetničkim programom.

Mitrovdansko molitveno sabranje počinje 8. novembra u 9.00 časova Svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Svetog Vaznesenja koju će služiti NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom. U porti Sabornog hrama biće obavljen slavski obred.

Kod Spomenika slobode u 11.30 časova biće služen pomen, a delegacije će položiti cvijeće i odati počast poginulim srpskim junacima. Vijenac će biti položen i kod Spomenika komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću, a potom je predviđen obilazak Spomen-sobe.

Svečana Mitrovdanska akademija u Domu kulture "Nebojša Glogovac" biće održana u 12.00 časova uz kulturno-umjetnički program i obraćanje zvaničnika.

Iz BORS-a je ranije najavljeno da će obilježavanju Mitrovdana sutra u Nevesinju prisustvovati rukovodstvo BORS-a, koje će predvoditi predsjednik ove organizacije Radan Ostojić.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika, i praćene jakom artiljerijom, krenule na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Za vojničke zasluge u mitrovdanskim i drugim bitkama Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem - Ordenom Nemanjića.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: