Đacima nezaposlenih roditelja po 200 KM pomoći | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Đacima nezaposlenih roditelja po 200 KM pomoći

Izvor: Radio Foča | Datum:07.11.2023.

Učenici osnovnih i srednjih škola iz Foče, čija su oba roditelja nezaposlena, dobili su danas po 200 KM jednokratne pomoći, što je jedna od novih mjera socijalne politike ove lokalne zajednice.

Nakon provedenog javnog poziva, pravo na pomoć ostvarilo je 112 osnovaca i srednjoškolaca iz 66 porodica, pa je za ove namjene iz opštinskog budžeta ukupno izdvojeno 22.400 KM.

Milanki Kunarac, majci troje djece, od kojih su dvoje školarci, uplaćeno je 400 KM jednokratne pomoći.

„Sin je učenik četvrtog razreda, a kćerka drugog razreda srednje. Suprug je u penziji, ja sam na birou od 2005. godine i ova pomoć ća nam dosta značiti“, rekla je Kunarac.

Pravo na 400 KM pomoći ostvarila je i Aleksandra Stanišić Nikolić, majka četvoro djece.

Ona se zahvalila opštini, kako je rekla, na svemu što je učinila za njenu porodicu, a nakon što su nedavno doselili iz Crne Gore, kao i novim sugrađanima na toplom prijemu.

„Dvoje starije djece su odrasli, a dvoje maloljetnih su učenici- Anđa petog razreda Osnovne škole „Veselin Masleša“, a Dimitrije prvog srednje šumarske. Hvala opštini i načelniku, bilo kakva pomoć nam znači, s obzirom da smo tek došli u Foču iz Podgorice, primljeni smo lijepo“, rekla je Stanišićeva.

Načelnik opštine Milan Vukadinović kaže da je ovo jedan od vidova socijalne politike, kojim nastoje da roditeljima koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a čija djeca pohađaju osnovnu i srednju školu, obezbijede osnovne životne potrebe.

On ističe da uvijek može više i bolje, a da se lokalna uprava trudi da pomaže najugroženijim porodicama u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima.

„Naravno, ovo je jedna od mjera i ja bih volio kada bismo uspjeli da riješimo egzistencijalna pitanja ovih porodica, međutim u skladu sa budžetskim mogućnostima nastojimo na bilo koji način da im olakšamo život. Naročito njihovoj djeci koja su svakim danom u potrebi nabavke udžbenika, odjeće i obuće u ovom teškom vremenu, ne samo u našoj državi, nego generalno u svijetu“, naveo je Vukadinović.

Načelnik je najavio da će sredstva za mjere pronatalitetne politike u narednoj godini u opštinskom budžetu biti uduplana- sa 130.000 na 260.000 KM.

„Ovom prilikom bih najavio još jednu dodatnu mjeru pronatalnitetne politike, a to je nabavka novih udžbenika za učenike od petog do devetog razreda osnovne škole. Nedavno smo dijelili bonove, odnosno poklon vaučere svim našim prvačićima, a u toku je javni poziv za porodice sa troje i više djece za sufinansiranje nabavke zimnice u iznosu od 200 KM“, rekao je Vukadinović.

On je podsjetio da opština sufinansira prenatalne testove trudnica i vantjelesnu oplodnju, da se za svako treće i naredno rođeno dijete izdvaja po 1.000 maraka i da isto toliko dobijaju i porodilje u porodicama gdje su oba roditelja nezaposlena.

„Neizostavni projekat koji uvijek želim da istaknem je gradnja zgrade za mlade bračne parove u kojoj će 50 mladih bračnih parova imati svoju prvu stambenu jedinicu pod najpovoljnijim uslovima, a to je 1.350 KM po kvadratu“, dodao je Vukadinović.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: