Obilježavanje Mitrovdanskih bitaka i Dana opštine Nevesinje (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježavanje Mitrovdanskih bitaka i Dana opštine Nevesinje (FOTO)

Izvor: Herceg RTV | Datum:08.11.2023.

Svetom arhijerejskom liturgijom koju u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog u Nevesinju služi NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije počeo je program obilježavanja Mitrovdana - Dana opštine Nevesinje, krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske i sjećanja na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine.
Nakon liturgije u porti Sabornog hrama biće obavljen slavski obred.

Liturgiji prisustvuju predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, generalni konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić, narodni poslanik Ilija Tamindžija i načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

Kod Spomenika slobode u 11.30 časova biće služen pomen, a potom će delegacije položiti cvijeće i odati počast poginulim srpskim junacima.

 

 

Vijenac će biti položen i kod spomenika komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću, nakon čega je predviđen obilazak Spomen-sobe.

Mitrovdanska akademija biće održana u Domu kulture "Nebojša Glogovac" sa početkom u 12.00 časova uz kulturno-umjetnički program i obraćanje zvaničnika.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

Prva Mitrovdanska bitka je jedna od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta brojnijeg neprijatelja.

Pripadnici Nevesinjske brigade sukobili su se sa 15.000 pripadnika Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, koji su, praćeni jakom artiljerijom, krenuli na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Živote u odbrani Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade koju su činili borci iz Nevesinja i doline Neretve, te jedna jedinica iz Bileće. 

Za vojničke zasluge u mitrovdanskim i drugim bitkama Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem - Ordenom Nemanjića. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: