Vladika Dimitrije: Zahvalan sam Bogu što se mogu pokloniti onima koji su branili i odbranili Nevesinje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vladika Dimitrije: Zahvalan sam Bogu što se mogu pokloniti onima koji su branili i odbranili Nevesinje

Izvor: Srna | Datum:08.11.2023.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao je danas da je život po jevanđelju tajna ličnosti branilaca Nevesinja, koji nisu mislili na sebe kada su život dali za svoje bližnje.

Vladika Dimitrije rekao je da je zahvalan Bogu što se može pokloniti onima koji su branili i odbranili Nevesinje, gdje se danas obilježava Mitrovdan - Dan opštine, krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske i dan sjećanja na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine.

"Hristov čovjek treba da živi po Jevanđelju. To je tajna ličnosti i naših branilaca koji nisu živjeli za sebe niti su razmišljali o sebi niti se domišljali kada su život trebali dati za svoje bližnje, nego su ga položili. Tako su živjeli i svi sveti i Sveti Dimitrije i Sveti Vasilije", rekao je vladika Dimitrije nakon liturgije u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog.

Vladika je pozdravio djecu iz Nikšića, njih više od 100, koja su došla na slavu u Nevesinje i poželio svim Nevesinjcima i Hercegovcima srećnu slavu.

U ime Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija prisutne je pozdravio sveštenik iz Nikšića Miajlo Backović, koji je rekao da na svijetu ima mnogo ljepših gradova, ali da je Nevesinje grad prave istinske ljubavi Božije i mjesto gdje Srbi iznova stradaju.

"Kroz stradanje i raspeće vi ste sstradavali Hristu i kroz njegovu smrt vaskrsli u današnju Republiku Srpsku. Mi iz Crne Gore nemamo osjećaj da prelazimo granicu. Granice postavljaju političari, one su u glavama ljudi i promjenjive. Ljubav naroda Crne Gore i Hercegovine, jednog srpskog naroda, nema granice. Te granice u našim srcima ne postoje", poručio je Backović.

Obilježavanju Mitrovdana u Nevesinju prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, narodni poslanik Ilija Tamindžija, konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić i mnogi drugi.

I kod Spomenika slobode je služen pomen, a delegacije su položiti cvijeće i odale počast poginulim srpskim junacima.

Vijenac je položen i kod Spomenika komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

Prva Mitrovdanska bitka je jedna od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta brojnijeg neprijatelja.

Pripadnici Nevesinjske brigade sukobili su se sa 15.000 pripadnika Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, koji su, praćeni jakom artiljerijom, krenuli na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Živote u odbrani Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade koju su činili borci iz Nevesinja i doline Neretve, te jedna jedinica iz Bileće.

Za vojničke zasluge u mitrovdanskim i drugim bitkama Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem - Ordenom Nemanjića.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: