Služena liturgija u Pećkoj patrijaršiji - Gradu Trebinju ukazana čast da bude domaćin slave (Foto, Video) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Služena liturgija u Pećkoj patrijaršiji - Gradu Trebinju ukazana čast da bude domaćin slave (Foto, Video)

Izvor: Grad Trebinje | Datum:10.11.2023.

Vladike zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i raško-prizrenski Teodosije, igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić prelomili su slavski kolač povodom ktitorske slave ove svetinje - Svetog Arsenija Sremca.

Prethodno su vladika Dimitrije i Teodosije služile Svetu arhijerejsku liturgiju, kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, među kojima i brojni Trebinjci, jer je našem gradu ukazana posebna čast da bude domaćin ktitorske slave Pećke patrijaršije.

Vladika Teodosije je podsjetio na važne činjenice o Svetom Arseniju Sremcu, navodeći da je on nasljednik arhiepiskopskog trona Svetog Save.

"Sveti Arsenije je iz Žiče prenio sjedište patrijaršije u Peć, gdje je sagradio crkvu posvećenu Svetim apostolima, danas Vaznesenju Gospodnjem", rekao je vladika Teodosije, navodeći da se njegove mošti danas nalaze u manastiru Ždrebaonik u Crnoj Gori.

Vladika se zahvalio kumovima slave - Gradu Trebinju, gradonačelniku Ćuriću i svim Trebinjcima.

Gradonačelnik Ćurić je istakao da osjeća posebnu radost što je Trebinje domaćin ktitorske slave najveće srpske svetinje.

"U samom srcu Metohije zajedno sa našim narodom proslavljano praznik posvećen jednom od srpskih arhiepiskopa. Posebna je čast što je domaćin slave naš grad i što je liturgiju prisustvovao veliki broj Trebinjaca", naveo je Ćurić.

On je kazao da je svakodnevni život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji veoma težak, izložen brojnim izazovima, ali da su naši sunarodnici odlučni da ostanu u svetoj srpskoj zemlji.

"Kada vidite kako žive i šta sve preživljavaju, to je odluka vrijedna divljenja. Oni najbolje znaju kako je biti Srbin. Njihova najveća sreća je što naša sveta crkva dijeli isti sudbinu i samo zajedno mogu da odgovore svim poteškoćama sa kojima se suočavaju. Crkva je uvijek bila oslonac narodu, tako je i danas i zato je važno da pomognemo i radimo ono što je do nas kao pojedinaca", poručio je Ćurić.

Ćurić je krsni kolač predao gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću, čiji će grad biti domaćin kritorske slave 2024. godine.

U ime Grada i Eparhije ZHiP, Ćurić je mati Haritini uručio ikonu pravedne Ane, majke Svetog Vasilija Ostroškog, rad monahinja Petropavlovog manastira kod Trebinja.

Delegacija grada i brojni Trebinjci u Peć su stikli u četvrtak veče, gdje su prisustvovali bdeniju u Pećkoj patrijaršiji.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: