Elektroprivreda RS pomogla Udruženje 'Pištet' | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Elektroprivreda RS pomogla Udruženje 'Pištet'

Извор: radio Trebinje | Датум:12.11.2023.

Kao i prethodnih godina, početkom novembra, oko Miholjdana, članovi Udruženja za vodu „PIŠTET“ pripremali su materijalno-tehnička sredstva za zimske uslove.

Pumpe za vodu i elektropriključci u crpnoj stanici i vodozahvatu Kamen – Mareva Ljut, obavezno se kontrolišu i remontuju u proljeće i jesen, kako je bilo i prethodnih  dana, kada su se članovi okupili da bi odradili jesenje poslove. Novica Slavić, inače sekretar Udruženja, rekao nam je da ovu zimu dočekuju sa olakšanjem i da korisnici vode, ovaj put, ne moraju sakupljati novac za remont pumpe, pošto je novac za ovu namjenu već uplaćen na račun Udruženja, te nam je u ovom razgovoru istakao:

“Elektroprivreda je izašla u susret našem Udruženju sa novčanom pomoći od 3.000.00 KM da možemo remontovati postojeću pumpu koja već vidno slabi u protekle 2 do 3 godine. Udruženje se osipalo godinama radi prirodnog nestanka članstva i sa smanjenim brojem korisnika nije moguće isfinansirati ovakve troškove koji su stvar amortizacije sistema koji stalno treba održavati. Zahvalni smo ljudima iz ERS koji su prepoznali naš problem, ali nam i poručili da nismo sami. Iskoristiću ovu priliku da se zahvalimo generalnom direktoru Luki Petroviću, na čiju smo adresu uputili naš zahtjev, što nikad ne zatvara vrata ljudima kad prepozna njihov problem i iskrene namjere“.

Ovogodišnja sezona zalijevanja, za ove korisnike, bila je relativno uobičajna. Korištenje i upravljanje sistemom odvijalo se kao i prethodnih nekoliko godina.

Relativno dugo ljeto imalo je i nekoliko značajnih kišnih padavina što je olakšalo održavanje sistema i smanjilo troškove potrošnje električne enrgije.

O značaju i sigurnosti sistema za navodnjavanje Milorad Ćuk nam je rekao: “Ništa nema veće, ko se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, od saznanja da je sistem siguran i da neće doći u pitanje ni jedan dan za zalijevanje. Ja sam se bavio proizvodnjom glavatog kupusa i moj zahtjev  za vodom se pomjerio u drugu polovinu ljeta kada bi mi svaki dan nedostatak vode bio od neprocjenjive štete. Danas, ja sa svojim kupusom snabdijevam većinu trebinjskih ugostitelja i nešto uspijem da prodam i na pijaci. Ubjeđenja sam da ja uspijevam odgojiti dobar poljoprivredni proizvod, a takav kvalitet se dobije samo u adekvatnim uslovima kakvi postoje u Popovom polju.

U razgovoru sa ovim ljudima saznao sam  i njihove planove za iduću sjetvenu sezonu. Često su isticali i značaj pomoći Agrarnog fonda u plaćanju značajnog dijela električne energije.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: