PATRIJARH PORFIRIJE OSVEŠTAĆE HRAM SVETOG SAVE U FOČI 26. NOVEMBRA | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

PATRIJARH PORFIRIJE OSVEŠTAĆE HRAM SVETOG SAVE U FOČI 26. NOVEMBRA

Izvor: SRNA | Datum:14.11.2023.

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije predvodiće čin osveštanja Hrama Svetog Save u Foči u nedjelju, 26. novembra, kada se molitveno proslavlja Sveti Jovan Zlatousti, najavljeno je iz Mitropolije dabrobosanske.
Patrijarha Porfirija u hramu Svetoga Save u Foči dočekaće NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa više arhijereja, sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom u subotu, 25. novembra, u 16.00 časova kada će biti služen svečani čin doksologije.

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće liturgiju i osveštati zavjetni svetosavski hram sa početkom u 9.00 časova, a doček NJegove svetosti predviđen je 8.30 časova, navedno je na sajtu Mitropolije dabrobosanske.

Iz Mitropolije su pozvali vjernike da se pridruže istorijskom događaju osveštanja hrama Svetog Save u Foči, čija je gradnja počela prije 17 godina.

Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice u Foči 2006. godine osveštani su temelji svetosavskog hrama, najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina premašuje 1.500 metara kvadratnih.

Hram, koji se gradi prilozima vjernika, te sredstvima iz opštinskog i republičkog budžeta, pokriven je 2012, da bi bogosluženja počela 2013. godine.

Ikonostas je postavljen 2019, a godinu potom i podno grijanje sa mermernim mozaikom.

U protekloj godini, uz pomoć opštine Foča, popločan je veliki plato ispred Hrama, a uporedo s tim radovi su izvođeni i u unutrašnjosti crkve.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: