Četrnaest godina od smrti najvoljenijeg srpskog patrijarha | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Četrnaest godina od smrti najvoljenijeg srpskog patrijarha

Izvor: RTRS | Datum:15.11.2023.

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima, rodnom mjestu blaženopočivšeg patrijarha Pavla, danas će biti služen pomen povodom 14 godina od smrti najvoljenijeg srpskog patrijarha, a Udruženje "Budimo ljudi" iz Batajnice obezbijedilo je organizovan odlazak iz Beograda.

Liturgija i pomen povodom 14 godina od upokojenja patrijarha Pavla služeni su i u manastiru Rakovica od 8.00 časova, potvrđeno je Srni u ovoj svetinji.

Liturgiju i pomen u Kućancima služiće Njegova preosveštenstvo episkop slavonsko-pakrački Jovan, a u okviru prigodnog umjetničkog programa u okviru manifestacije "Dan patrijarha Pavla" predstaviće se Kulturno-umjetničko društvo "Batajnica", "Prosvjeta" iz Podravske Slatine, Fondacija "Patrijarh Pavle" iz Čačka i mnogi drugi.

Iz Udruženja "Budimo ljudi" iz Batajnice ističu da je blaženopočivši patrijarh Pavle u srcima pravoslavnih Srba besmrtan i svetac.

Predsjednik Udruženja "Budimo ljudi" Vlado Novaković istakao je da ga posebno raduje što je u Kućancima počela izgradnja Memorijalnog kompleksa posvećenog patrijarhu Pavlu i pozvao sve ljude dobre volje da se uključe u ovu akciju kako bi se sačuvalo sjećanje na onog koji je srpskom narodu kao zavjet ostavio poruku - "Budimo ljudi".

Njegova svetost patrijarh Pavle upokojio se 15. novembra 2009. godine u 95. godini.

Sahranjen je u manastiru Rakovica, što mu je i bila želja, gdje ga je na posljednji počinak ispratilo više od pola miliona ljudi, a njegov grob svakodnevno posjećuju brojni pravoslavni vjernici.

Patrijarh Pavle biće upamćen kao čovjek mira i poštovanja među ljudima, ma koje vjere bili.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: