Svakodnevni hakerski napadi u ERS | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Svakodnevni hakerski napadi u ERS

Извор: HERCEG TV | Датум:28.11.2023.

Hakeri (kompjuterski kriminalci) ovih dana su se okomili na Еlektroprivrede u regionu. Najviše štete nanijeli su Slovenačkoj elektroprivredi. Na hiljade napada primi i Mješoviti Holding "Еlektroprivreda Republike Srpske". Ističemo da se za sada se uspješno borimo protiv sajber napada.


MH „Еlektroprivreda Republike Srpske preduzela je i preduzima sve neophodne mjere da zaštiti svoj sistem, jer je on od vitalne važnosti za napajanje električnom energijom svih naših građana i privrede Republike Srpske. Možda je dovoljno reći da je svaki dan ЕRS suočena sa hiljadama hakerskih napada i da je do sada uspješno odolijevala istim“, rekla je Ana Bokonjić Buha, portparol MH "Еlektroprivreda Republike Srpske".
Kolege iz Slovenije poslale su nam upozorenje i prenijeli iskustvo šta se desilo sa njihovim sistemom. Ovi napadi nisu bezazleni, a hakeri (sajber kriminalci) zarobe sve podatke a onda ucjenjuju.


„Hakeri obično traže novac ili traže neku nadoknadu da bi otključali te podatke, tačnije da bi vratili iste te podatke kompaniji kojoj pripadaju, i ako uplatite traženi iznos oni vrše otključavanje ili u protivnom ostajete bez svih podataka ako niste spremni da platite. Znači morate podizati kompjuterske sisteme od početka“, rekao je Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehničke poslove u ЕRS-u.


U Mješovitom Holdingu "Еlektroprivreda Republike Srpske preduzimamo sve mjere za unaprjeđenje informacionog sistema, vrše se obuke svih zaposlenih, a nabavljaju se i nove tehnologije za sprječavanje sajber napada.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: