Sedam uginulih divljih svinja na području Gacka i Nevesinja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sedam uginulih divljih svinja na području Gacka i Nevesinja

Izvor: radio Trebinje | Datum:06.12.2023.

Na granici opština Gacko i Nevesinje lovci su pronašli sedam leševa divljih svinja, kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa afričke kuge svinja, rekao je koordinator resora za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Negoslav Lukić.

Lukić je dodao da je u subotu potvrđeno i prisustvo virusa afričke kuge kod tri divlje svinje na području opštine Sokolac.

- Evidentno je da virus afrike kuge svinja cirkuliše među divljom populacijom i svakako da predstavlja opasnost i zahtijeva dodatne napore i oprez. Divlje svinje se mnogo kreću, pa samim tim i rizik je veći - rekao je Lukić.

On je istakao da su nadležne veterinarske organizacije zajedno sa veterinarskom inspekcijom i epizootiološkim timom Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" preduzele neophodne radnje da bi sanirali postojeća žarišta.

- Svi leševi divljih svinja su propisno zbrinuti, a teren adekvatno dezinfikovan. Brzina sanacije terena je veoma značajna u suzbijanju širenja bolesti - istakao je Lukić


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: