U BEOGRADU OTKRIVENA SPOMEN-TABLA SA IMENOM NEVESINJSKE ULICE | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U BEOGRADU OTKRIVENA SPOMEN-TABLA SA IMENOM NEVESINJSKE ULICE

Izvor: SRNA | Datum:14.12.2023.

U Beogradu je svečano otkrivena spomen-tabla sa imenom Nevesinjske ulice, na kojoj su istaknute informacije o ovoj ulici u naselju Vračar, gradu Nevesinju i njegovim znamenitostima, kao i o Nevesinjskoj pušci, čuvenom ustanku koji je izazvao velike promjene na Balkanu i donio nezavisnost Srbiji i Crnoj Gori.

Tablu u ulici koja od 1895. godine nosi naziv Nevesinjska otkrili su predsjednik Skupštine Udruženja Nevesinjaca general Svetko Kovač i načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

Prisutnima, među kojima su bili predstavnici beogradske gradske vlasti i opštine Vračar, obratio se general Svetko Kovač, koji je istakao da ima poseban osjećaj kada prolazi ovom ulicom, jer smatra da je ona jedna od najljepših u Beogradu.

"Ova ulica je posebna i po tome što od 1895. godine, kada je dobila ovaj naziv, nije mijenjala ime, iako se u Beogradu od tada svašta menjalo", rekao je Kovač.

On je objasnio da je Udruženje Nevesinjaca inicijativu za postavljanje spomen-table u Nevesinjskoj ulici podnijelo 2016. godine, ali da tada ona nije usvojena.

Kovač je naveo da su drugu inicijativu pokrenuli 2022. godine, koju su ozvaničili u januaru ove godine da bi gradske vlasti u oktobru dale odobrenja da se postavi spomen-tabla o Nevesinju, koja je danas svečano otkrivena.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja Nevesinjaca u Beogradu Zoran Janjić je rekao da je udruženje na čijem je čelu ponosno zbog otkrivanja spomen-table, dodajući da će ona krasiti Nevesinjsku ulicu na ponos Nevesinjaca u Beogradu, Vračara, ali i cijelog Beograda.
On je ukazao da tabla nije velika po površini i obimu, ali da na njoj ima dosta značajnih podataka.

"Jedan podatak je o tome da je ulica dobila ime 1895. godine. Tu je i motiv koji je inicirao tadašnje gradske vlasti da joj daju ime, a to je bila 20 godina od Nevesinjske puške. Na tabli su i svi značajni podaci za Nevesinjsku pušku, koju bi, prema mom mišljenju, trebalo zvati Trećim srpskim ustankom", istakao je Janjić.

Avdalović je rekao da ga jedna strana Nevesinjske ulice podsjeća na Hercegovinu, dodajući da je sačuvala gospodstvo iz 1895. godine, kada je i dobila ime.

"Srećan sam što putnik namjernik može da sazna osnovne stvari o Nevesinju, da je dogovor hercegovačkih vladara o ustanku iz 1875. godine napravljen u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Biogradu i što može da pročita osnovne informacije o Nevesinju i njegovim znamenitostima, i to i na srpskom i na engleskom jeziku", naveo je Avdalović.

On je naglasio da je današnja svečanost jedna od prvih koje idu u susret "zlatnom jubileju" - 150 godina od Nevesinjske puške, koja će biti obilježena 2025. godine, i to na najvišem nivou.

"Za 150 godina ćemo formirati organizacioni odbor, koji će obuhvatiti i čelnike Srbije i Srpske, ministre, vjerovatno i predsjednike vlada. Pozvaćemo i Crnu Goru, jer je ona imala nesumnjiv značaj za podizanje i tok ustanka", rekao je Avdalović.

Prema njegovim riječima, ideja Nevesinjaca je da se dio manifestacije održi i u Beogradu zato što je obilježavanje godišnjica Nevesinjske puške u prijestonici Srbije prije Drugog svjetskog rata trajalo od tri do pet dana.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: