ČLANOVI BILEĆKOG 'OSVITA' U RUSKOM DONSKOM KADETSKOM KORPUSU | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

ČLANOVI BILEĆKOG 'OSVITA' U RUSKOM DONSKOM KADETSKOM KORPUSU

Izvor: SRNA | Datum:15.12.2023.

Delegacija iz Bileća i rukovodstvo Zavičajnog kluba "Osvit" u posjeti su Rusiji i Donskom kadetskom korpusu, a sastali su se i sa čelnicima ruskog grada Novočerkaska i razgovarali o izgradnji memorijalnog centra tog korpusa, izjavio je Srni predsjednik Kluba Miodrag Hrnjez.
On je najavio da će tokom dvonedjeljne posjete ruskoj Rostovskoj oblasti imati niz susreta radi jačanja bratske saradnje dva naroda koje povezuju mnoge zajedničke istorijske ličnosti i događaji.

Hrnjez je naveo da su u Rusiji u uzvratnoj posjeti Donskom kozačkom kadetskom korpusu imperatora Aleksandra Trećeg, nakon njihove posjete Bileći prije dvije godine.

On je istakao da su razgovarali sa direktorom tog korpusa Andrejem Rembajlom i susreli se sa najmlađim kadetima te škole, gdje su prikazana i dva filma o životu Kozaka u Bileći prije više od 100 godina.

"Upriličen je i prijem kod gradonačelnika Jurija Lisenka sa kojim smo razgovarali o ranijoj ideji `Osvita` da se u Bileći izgradi memorijalni centar Donskog korpusa, a takođe je prijedlog o bratimljenju dva grada svesrdno podržan", istakao je Hrnjez.

Hrnjez je rekao da su obišli i Muzej i Saborni hram Kozaka i posjetili kriptu gdje se sahranjuju atamani, kao i i Starolerkaskaj, gdje je nekada bila prijestonica Kozaka. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: