Srbija danas glasa – otvorena birališta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Srbija danas glasa – otvorena birališta

Izvor: RTRS | Datum:17.12.2023.

U Srbiji se održavaju vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština.

Biračko pravo na izborima ima 6 miliona 500 hiljada 666 glasača, od čega više od milion i šesto hiljada u Beogradu.

Glasači će na republičkim izborima birati između 18 izbornih lista koje bi željele da uđu u parlament. Za pokrajinske izbore utvrđeno je 13 izbornih lista, a za Skupštinu grada Beograda 14. Izbore će pratiti 5 hiljada 587 posmatrača.

Oko 11 i po hiljada državljana Srbije koji borave u BiH može da glasa na 19 biračkih mjesta.

Od 19 birački mjesta, 15 ih je u Republici Srpskoj. U Banjaluci se može glasati u Konzulatu Srbije i zgradi M tela-a.

09.01 - Vučić glasao na Novom Beogradu

Predsjednik Srbije i nosilac liste "Srbija ne smije da stane" Aleksandar Vučić glasao je jutros nešto prije devet časova na Novom Beogradu.


08.30 - RIK: Izbori počeli na vrijeme, dosad nisu prijavljene nepravilnosti

Predsjednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević saopštio je na prvoj konferenciji za novinare da su sva biračka mjesta u Srbiji otvorena na vrjeme, u sedam časova ujutru.

07.40 - Srbi sa KiM autobusima i privatnim automobilima krenuli na glasanje

Više desetina hiljada srpskih birača sa Kosova i Metohije iskoristiće pravo da glasa na današnjim izborima, ali ne u svojim sredinama već u centralnoj Srbiji.

Tako su jutros organizovano autobusima i privatnim automobilima krenuli put Raške, Kuršumlije, Vranja, Tutina, gde su otvorena biračka mesta za Srbe koji žive ne Kosovu i Metohiji.

Na administrativnom punktu Merdare već su formirane kolone automobila i prolazak se odvija jako sporo.

Foto: Tanjug
Odlukom centralnih vlasti u Prištini Srbima je onemogućeno pravo da u svojima sredinama glasaju na izborima koje organizuje Republika Srbija, a što im je do pre godinu i po dana bilo dozvoljeno, tako što su službenici Misije OEBS-a sakupljali glasove i prebacivali ih u centralnu Srbiju.

07.19 - Dačić glasao na Savskom vijencu

Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i nosilac liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" glasao je jutros oko 7.00 sati na biračkom mjestu u Mesnoj zajednici "Dedinje", na beogradskoj opštini Savski venac.

07.13 - Državljani Srbije glasaju u 31 zemlji, u četiri već glasali

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na republičkim izborima zakazanim za danas imaće priliku da glasaju u 31 zemlji na 73 biračka mesta.

Zbog vremenske razlike u SAD, Kanadi, Portugalu i Ujedinjenom Kraljevstvu srpski državljani glasali su u subotu na po tri biračka mjesta u SAD i Kanadi, i na po jednom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Portugalu.

Zbog razlike u vremenskim zonama u te četiri države glasanje se obavlja dan ranije nego u Srbiji, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti organizovano danas od 7 do 20 časova.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice.

Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima. U Republici Srpskoj birališta su otvorena u Trebinju i Banjaluci. 

 

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: