Petrović: Nastojaćemo da zadržimo najnižu cijenu el. energije u regionu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Petrović: Nastojaćemo da zadržimo najnižu cijenu el. energije u regionu

Izvor: Herceg RTV | Datum:25.12.2023.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je za Herceg TV da je priznanje koje je ERS dobila od Spoljnotrgovinske komore BiH veoma značajno. U konkurenciji svih izvoznika prema Srbiji Elektroprivreda Srpske ostvarila najbolji izvoz kaže Petrović. 

- U 2022. godini Elektroprivreda Srpske je ostvarila dobit od oko 345 miliona KM, izvozeći električnu energiju. Smatram da su sjajni rezultati ostvareni i u 2023. godini kaže Luka Petrović, generalni direktor ERS-a. Naš proizvod može da se izvozi prema cijelom Balkanu i vidljivo je da smo najjači subjekt iz cijele Bosne i Hercegovine po izvozu u Srbiju, pojedinačno, i naravno da nam znači kada naš trud i rad dobije priznanje dodaje Petrović. 

Konačni rezultati izvoza u 2023. godini biće objavljeni do kraja februara 2024. godine. Vidljivo je da se električna energija traži, a naši kupci dolaze sa prostora cijelog Balkana, a tu možemo izdvojiti Holding Slovenskih elektrana (HSE), dodaje Petrović. 

Petrović je naglasio da potrošači u Republici Srpskoj plaćaju najjeftiniju energiju u regionu, i da će tako ostati i u narednom periodu. Račun za energiju u Srpskoj je daleko manji u odnosu na region.

Električna energija, bez mrežarine, u Crnoj Gori se plaća 48 evra, dok je u Republici Srpskoj 29 evra. U Srbiji je za potrošenih 500 kilovat časova, za kompletan račun, potrebno izdvojiti 39 evra, dok je za isti račun u Republici Srpskoj potrebno izdvojiti 29 evra kaže Petrović. Naglašava da je energija za privredu u Republici Srpskoj duplo jeftinija u odnosu na Srbiju. 

Petrović je istakao da Termoelektrana Gacko radi na novim projektima, prije svega na izgradnji prečišćivača uglja, što će doprinijeti boljem kvalitetu uglja, manjoj potrošnji mazuta ali i znatno manjim emisijama štetnih čestica u vazduh. 

"Delegirali smo Vladi Republike Srpske koncept izgradnje sjevernog obodnog kanala. To je kanal koji će u prvoj fazi voditi od Avtovca do Gračaničkog potoka. U narednim fazama kanal će odvoditi vodu u rijeku Zalomku i spriječavati dolazak voda u Gatačko polje i time omogućiti eksploataciju uglja u narednim decenijama u Gatačkom polju. To je veoma značajan projekat za budućnost rudnika, na kome će raditi Elektroprivreda Republike Srpske, RiTE Gacko, i preduzeće HET uz podršku Opštine Gacko" kaže Luka Petrović. 

RiTE Gacko radi i na izgradnji kanala koji će izmjestiti korito rijeke Mušnice. Važno je završiti sve ove projekte jer će to produžiti vijek trajanja postrojenja kaže Petrović i dodaje da će se raditi i na modernizaciji opreme. 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: