Tamindžija: Rasvijetliti napade na Srbe u FBiH | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Tamindžija: Rasvijetliti napade na Srbe u FBiH

Izvor: SRNA | Datum:15.01.2024.

Napadi na Srbe u Federaciji BiH /FBiH/ nisu samo zastrašivanja nego smišljene provokacije i institucije treba da ih rasvijetle i preduzmu mjere protiv počinilaca, izjavio je Srni potpredsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Ilija Tamindžija.

Tamindžija je napomenuo da Srbi i nisu prijetnja, s obzirom na to da ih je u FBiH mali broj, ali da se napadom na njih i na sva srpska obilježja želi poslati poruka da su nepoželjni u tom entitetu.

On je rekao da, ukoliko oni kojima su puna usta BiH napadaju na drugi entitet - znači da napadaju i na BiH, odnosno da su protiv svih u BiH.


"Ne možete biti protiv jednog entiteta koji čini sastavni dio, a da niste protiv kompletne BiH", rekao je Tamindžija, koji je i poslanih SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.


Tamindžija je rekao da su napadi bili posebna tema dva odbora za bezbjednost Republike Srpske i FBiH, a da je zajednički zaključak bio da se svi napadi na povratnike, u FBiH ili Republiku Srpsku, tretiraju na isti način.


"Zajednička poruka bezbjednosnim agencijama je da je potrebno da se u potpunosti rasvijetle ti slučajevi i da javnost bude obaviještena koje mjere su preduzete protiv počinilaca", rekao je Tamindžija.


On je ocijenio da je, kada je riječ o napadu na povratničku porodicu Šantić u Mostaru, materijalna šteta nadoknadiva, ali da ostaje gorčina da je neko smogao snage da za srpski praznik Božić da zastraši porodicu koja nikome nije prijetnja, niti je kome šta nažao učinila.


"To je neka poruka ostrašćenih umova i protiv njih bi institucije trebalo da preduzmu određene mjere, ali mi još ne znamo ko su počinioci. Institucije uglavnom ne odrade svoj posao, kao što je u ovom slučaju zakazala policija, te nisu nađeni počinioci", rekao je Tamindžija.


Tamindžija je napomenuo da postoji razumijevanje za policiju, odnosno za teškoće, te ocijenio da su posljednji slučajevi napada bili smišljeni.


"Oni su rezultat možda i govora mržnje koji dolazi uglavnom iz FBiH oko obilježavanja značajnih datuma za Republiku Srpsku - Dana Republike i pravoslavnog Božića, tako da bi svaki normalan građanin u BiH trebalo takve incidente da osudi", naglasio je Tamindžija.


U mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić je kamenovana kuća srpske povratničke porodice Šantić. Policija je izašla na lice mjesta i utvrđeno je da je jednim kamenom razbijeno prozorsko staklo.


Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH ukazao je da je u 10 dana ove godine neriješeno skidanje zastave sa pravoslavne crkve u Konjicu, napad na Srpkinju u Mostaru, paljenje zastava Republike Srpske u Zenici, kao i pucnjava pored manastira Zavala.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: