Ljubo Knežić pobjednik plivanja za Časni krst u Mostaru | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ljubo Knežić pobjednik plivanja za Časni krst u Mostaru

Izvor: SRNA | Datum:19.01.2024.

Na rijeci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješ na plivanju za Časni krst u ledenoj Neretvi do Časnog krsta prvi je doplivao devetnaestogodišnji Ljubo Knežić iz Metkovića.

U plivanju je učestvovalo dvadesetak mladića iz Mostara i Metkovića.

Vodu na rijeci Neretvi osveštali su mostarski sveštenici Aleksandar Grčić i Nebojša Radić, a plivanju je prethodila liturgija u Hramu Svetog Stefana despota i prepodobne Evgenije u mjestu Ortiješ.

Ovogodišnji pobjednik plivanja za Časni krst na rijeci Neretvi u Mostaru kaže da mu je ovo velika čast i da mu se ostvarila želja iz djetinjstva.

- Ovo mi je prvi put da učestvujem. Želio sam i prošle godine, ali takmičenje nije održano zbog visokog vodostaja. Od malih nogu ovo je bila moja velika želja i evo Bogu hvala i ispunila mi se - rekao je Knežić.

I drugi hrabri mladići koji su danas zaplivali u čast praznika Bogojavljenja kažu da su jako srećni i zadovoljni što imaju priliku plivati za Časni krst i čuvati ovu lijepu tradiciju u Mostaru.

Među učesnicima je bio i Milan Marić koji kaže da je ovo veliki dan za njega i da drugi put pliva za Časni krst.

- Ovo je jedna lijepa tradicija, koju smo obnovili i koju ćemo nadam se sačuvati - rekao je Marić.

Manifestaciji je prisustvovao i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević koji ističe da je veliko zadovoljstvo što se i u Mostaru tradicionalno sedmi put pliva za časni krst.

- Ono što nam daje nadu i veliki optimizam jeste da je svake godine sve više plivača i da nas se svake godine sve više okuplja da podržimo ovu manifestaciju - rekao je Milivojević.

On je izrazio nadu će ovo preći u tradiciju i da će se naći način da se lokacija pored Neretve u Ortiješu adaptira i prilagodi za održavanje ove manifestacije.

Generalni konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić rekao je da je jako ponosan što su danas u Mostaru mladi momci plivali za Časni krst i pokazali hrabrost i vjeru.

Gujić kaže da su svi oni danas pobjednici. "Svaka čast svima i ovu tradiciju treba nastaviti", rekao je Gujić.

Tradicija bogojavljenskog plivanja za Časni krst na rijeci Neretvi u Mostaru je obnovljena 2017. i od tada se održava tradicionalno svake godine u naselju Ortiješ kod Mostara.

Prve godine za Časni krst u hladnoj Neretvi plivalo je tek pet mladića, da bi već iduće godine ovaj događaj privukao veći broj hrabrih Mostaraca.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januara Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: