Температурни минуси повећали потрошњу струје | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Температурни минуси повећали потрошњу струје

Извор: radio trebinje | Датум:21.01.2024.

Потрошња електричне енргије у овим зимским данима је већа, али струје има довољно, кажу у Електропривреди Републике Српске. Иако ће линија под 2023. производну годину бити подвучена у фебруару, очекивања су да ће се остварити рекордна добит.

Дневни температурни минуси условили су повећану потрошњу струје. Енергије ће довољно бити за домаће потрошаче, поручили су из Електропривреде.

- Појачана потрошња у јануару за неких 25-30 одсто је очекивана, а ми смо то планирали електро-енергетским билансом - каже Зоран Вуковић, извршни директор за снабдијевање у МХ Електропривреда Републике Српске.

А биланс за ову годину, на нивоу система, је 5.320 гигаватчасова, нешто мање у односу на претходну. Све електране имају добру погонску спремност. Завидне су залихе воде у главној хидроаклумулацији "Билећа".

- У Билећком језеру имамо коту 386 метара, што је шест метара изнад плана и сигурно да има резерве за наредни период - наводи Иван Копривица, извршни директор за техничка питања у Електропривреди.

За разлику од хидроелектрана, Термоелектрана Гацко има проблем са обезбјеђењем довољних количина угља из рудника - производе дан за дан. У Угљевику повремено је проблем цијевни систем. Због обавеза према словеначком Електрогосподарству, по арбитражној пресуди, ТЕ Угљевик је у обавези да испоручи једну трећину произведене електирчне енергије. То ће смањити количине за извоз.

- Смањење отприлике за петсто гигаватчасова из Угљевика, што је аутоматски смањење извозног потенцијала ЕРС, али ми смо рачунали на то - каже Копривица.

Осим што је цијена струје за домаће потрошаче најнижа у региону, Електропривреда истовремено субвенционише своје потрошаче. То се дешава приликом куповине струје у вријеме непланираних испада неких електрана, када је набавна цијена већа од цијене испоручене струје.

У овој години, потврдили су у Електропривреди, неће бити повећане цијене електричне енерегије. Међутим, незванично, Регулатору су достављени захтјеви за промјену цијена мрежарине, што ће се, ако се усвоји, одразити на цијену испорученог киловата потрошачима.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: