U Trebinju manje vjenčanja, više razvoda | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

U Trebinju manje vjenčanja, više razvoda

Извор: Radio Trebinje | Датум:24.01.2024.

Statistički podaci trebinjskog Matičnog ureda i Centra za socijalni rad pokazuju da je, u odnosu na 2022. godinu, prošle godine bilo manje sklopljenih brakova u Trebinju, a više zahtjeva za razvod parova koji imaju maloljetnu djecu.

„Lani je vjenčano 157 parova, a u 2022. godini u matične knjige vjenčanih upisano je 190 parova“, potvrdili su u Matičnom uredu za Radio Trebinje.

Zoran Anđušić, direktor Centra za socijalni rad Trebinje, ustanove koja je uključena u brakorazvodne parnice roditelja maloljetne djece, takođe, kaže da je prošle godine bilo više pokušaja mirenja bračnih supružnika, nego godinu ranije.

„U 2022. godini je bio 31 pokušaj mirenja, a u tri slučaja supružnici su odustali od zahtjeva za razvod, jer su prevazišli nesuglasice. Prošle godine pokušaj mirenja je rađen u 34 slučaja, a osam je odustalo od zahtjeva, pošto su, takođe, prevazišli bračne nesuglasice“, ističe Anđušić.

Prema njegovim riječima uzroci za razvod braka su različiti, a osnovni su loša materijalna situacija, nasilje, poroci - kocka i alkoholizam, ali i nedovoljno poznavanje institucije braka.

„Kada supružnik podnese zahtjev za razvod braka u kome su maloljetna djeca daje se nekoliko šansi da se prevaziđu nesuglasice između partnera i da dođe do pomirenja, što procjenjuju stručni radnici. Ako se procjeni da ima šanse da se brak održi, više je pokušaja mirenja i duže vrijeme za prevazilaženje bračnih nesuglasica“, naveo je za Radio Trebinje Anđušić.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: