Proslavljena slava opštine i bilećkog Sabornog hrama | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Proslavljena slava opštine i bilećkog Sabornog hrama

Autor: Novinar Herceg | Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:27.01.2024.

U Bileći je obilježen Savindan, krsna slava opštine i Sabornog hrama Svetog Save, održana je Svetosavska akademija na kojoj su dobitnicima uručene Povelje opštine za prošlu godinu, a ispred Parohijskog doma organizovan je bogat kulturno-umjetnički program.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije jutros je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u bilećkom Sabornom hramu, nakon čega je ulicama prošla tradicionalna, svečana litija sa brojnim vjernicima.

Vladika Dimitrije nakon litije je rekao okupljenom narodu da svi treba da paze jedni na druge, čemu je srpski narod učio Sveti otac Sava, prvi arhiepiskop srpski.

"To treba da je u našim dušama i srcima - da pazimo jedni na druge, očevi na majke, djeca na roditelje i obrnuto, da budemo svi jedno srce i duša, kako nas je učio naš otac Sava", istakao je vladika Dimitrije.

On je poručio okupljenima da svima, i mladima i starima i bolesnima i zdravima, treba blagoslov Božiji i vječna ljubav i radost, navodeći da od svakog čovjeka zavisi da li će otvoriti svoje srce i živjeti po jevanđeljskim zapovijestima.

Iguman manastira Savina iz Herceg Novog Makarije rekao je da ljudi treba da vole i paze jedni druge i da pored sebe vide brata, prijatelja i druga.

"Tada će Bog biti sa nama", naglasio je iguman Makarije, navodeći da je to Svetosavlje i pravoslavlje i da treba ostati na tom istinskom putu Hristove ljubavi.

On je dodao da srpski narod, kao svetosavski, ima jednu obavezu više, nego neki drugi narodi koji nemaju poznanje istinitog Boga.

"Kada smo sazreli kao narod i kada je Bog u svom večnom promislu video da ćemo kao narod izneti taj krst Hristov, koji nimalo nije lak nositi u ovom životu, tada je preko Svetog Save dao da dobijemo samostalnu srpsku crkvu i da kroz to držimo istinitu reč i svedočimo živoga Boga u ovome svetu", istakao je iguman Makarije.

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović poželio je da se svake godine na praznik Svetog Save u Bileći okuplja sve više naroda za zdravlje, napredak i svaki boljitak tog grada i cjelokupnog srpstva.

On je izrazio uvjerenje da će srpski narod nastaviti i ubuduće, kao i do sada, putem Svetog Save i pravoslavlja.

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević istakao je da ovaj prostor Hercegovine ima veliki značaj za srpski narod.

"I zato nije slučajno što je upravo sa ovoga hercegovačkog kamena, Rastko postao Sveti Sava", rekao je Kovačević i poželio da i buduće generacije u Hercegovini i Crnoj Gori i narednih 800 godina i vječno proslavljaju Svetog Savu.

Svečanostima u Bileći prisustvovali su i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, načelnici ostalih hercegovačkih opština i mnogobrojni predstavnici privrednog i kulturnog života Hercegovine.

Savindan je praznik Srpske pravoslavne crkve koji se slavi 27. januara, a kojim se obilježava uspomena na Svetog Savu, princa dinastije Nemanjića, srpskog prosvetitelja i prvog arhieposkopa srpskog.

Praznik Svetog Save je jedan od najvećih hramovnih i porodičnih praznika u srpskom narodu, a proglašen je i za školsku slavu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: