Sjećanje na više od 2.300 Srba ubijenih u ustaškom pokolju u Drakuliću | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sjećanje na više od 2.300 Srba ubijenih u ustaškom pokolju u Drakuliću

Izvor: RTRS | Datum:04.02.2024.

U banjalučkom naselju Drakulići obilježene su 82 godine od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac. Ustaše su 7. februara 1942. godine bez ispaljenog metka ubile 2.315 Srba, među kojim 551 dijete. O svireposti zločina svjedoči činjenica da su pokolj nad Srbima činile komšije i sveštenici iz samostana na Petrićevcu.
 

Nakon pomena kod spomen-kosturnice u Drakuliću, koji su služili sveštenici Banjalučke eparhije, položeni su vijenci i cvijeće.


U ime institucija Republike Srpske vijenac su položili predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Vijenac je položio i konzul Srbije u Banjaluci Dragan Protić.

Bez Republikme Srpske nema slobode za srpski narod na ovim prostorima, poručio je Dodik.

- Ovo treba da bude mjesto našeg trajnog sjećanja. Ako nemate svoju državu, onda nema ni slobode. Da je prije 80 godina postojala Republika Srpska, ovog zločina ne bi ni bilo. Zato trajno treba da se borimo za svoju državu i svoju slobodu - naglasio je Dodik.


Stevandić je rekao da je ovo mjesto dokaz da je žrtva jača od zločinca i da se ne smije zaboraiti, a istorija falsifikovati.


Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da se u Drakuliću 1942. godine desio najveći pokolj Srba koji su ubijeni tokom jednog jutra ispred svojih ognjišta i na pragovima kuća.

Kolike su razmjere ovog zločina govore istorijski podaci, prema kojima su među ubijenima na zvjerski način, bila i 52 učenika šargovačke osnovne škole. U ovom zločinu su učestvovae komšije, pa čak i sveštena lica iz samostana na Petrićevcu.


Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Miroslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe sjekirama, noževima i krampovima.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: