Ovo su heroji spašavanja novorođenčeta koje je iz Mostara helikopterom prebačeno u Beograd | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ovo su heroji spašavanja novorođenčeta koje je iz Mostara helikopterom prebačeno u Beograd

Izvor: JZU Bolnica Trebinje | Datum:05.02.2024.

Simboli hrabrosti i požrtvovanosti u službi spašavanja života tek rođenoj bebi postali su medicinske sestre Ljubica Zečević, Vesna Radan, Dijana Dabić i vozač sanitetskog transporta Ljubiša Riđešić, svi zaposleni u JZU Bolnica Trebinje.

Apropo pisanju pojedinih portala, koji veličaju imena ljekara i osoblja Klinike za dječije bolesti SKB Mostar, bez da spomenu tim koji je odigrao ključnu ulogu u spašavanju ovog malog života, osjećamo se dužnima napisati stvarno stanje priče.

Iz prve uredne i medicinski kontrolisane trudnoće, carskim rezom, rodilo se živo i zdravo muško novorođenče. U toku dana, Ljubica Zečević, medicinska sestra koja je prije tačno godinu dana počela raditi, primjetila je promjene kod novorođenčeta, te samoinicijativno mjerenjem saturacije (zasićenost krvi kiseonikom) ustanovila da sa bebom nešto nije uredu, jer je saturacija iznosila 50%, od normalnih >95%.

Brzom reakcijom odmah poziva odgovornu sestru boksa za bebe Dijanu Dabić i pripravnog dr Tea Tomića, spec. pedijatra. Nakon detaljnog pregleda, ekspresno se organizovao transport novorođenčeta prema SKB Mostar, kao najbliže referentne ustanove. U pratnju se poziva medicinska sestra Vesna Radan i pripravan vozač Ljubiša Riđešić.

Vesna Radan je pratila životno ugroženo novorođenče do Mostara, sama bez ljekara i anestetičara, kako bi se prevoz što prije organizovao. Vozač sanitetskog transporta Ljubiša Riđešić je takođe igrao ključnu ulogu u ovoj hitnoj situaciji. Njegova vozačka vještina, brza reakcija i vožnja pod rotacijom na teškim uslovima puta dodatno su olakšale hitan transport bebe do odredišta.

Njihova brza i efikasna reakcija značila je razliku između života i smrti za malenog pacijenta.

Nakon donekle stabilizovanog zdravstvenog stanja novorođenčeta i sumnje na srčanu manu prevezeno je uspješno do SKB mostar, na Odjeljenje interventne kardiologije zbog daljeg liječenja, odakle je narednog dana Helikopterskim servisom Republike Srpske transportovano za Beograd, na Institut za majku i dijete.

"Hvala kolegama iz Mostara na saradnji, no smatramo da ne smijemo isključivati i naše, najčešće heroje iz sjenke, koji svakodnevno rizikuju svoje živote spašavajući tuđe", poručili su iz Bolnice Trebinje.

Ove priče o herojskim djelima često ostaju neprimjećene, ali je važno naglasiti doprinos pojedinaca poput medicinskih sestara i vozača sanitetskog transporta koji svakodnevno rizikuju svoje živote kako bi spasili druge. Ovaj slučaj ističe važnost njihove uloge u zdravstvenom sistemu i potrebu da budu prepoznati i cijenjeni za svoje nesebično zalaganje.

Očekuje se da će ova priča o hrabrosti i požrtvovanosti služiti kao inspiracija i podsjećanje na važnost zdravstvenih radnika koji često rade u izuzetno teškim uslovima kako bi obezbijedili brigu i podršku onima kojima je to najpotrebnije.

Brz oporavak mališanu i da ga u životu prate samo dobro zdravlje i sreća.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: