Sa 18 godina Đorđije Kašiković iz Bileće vraća mlade sa stranputice | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sa 18 godina Đorđije Kašiković iz Bileće vraća mlade sa stranputice

Izvor: Glas Srpske | Foto: Glas Srpske | Datum:20.02.2017.

Zahvaljujući volonterskom radu i zalaganju, osamnaestogodišnjak iz Bileće Đorđije Kašiković proputovao je 12 zemalja, a iskustva stečena na seminarima i radionicama uspješno prenosi vršnjacima širom BiH.

Da mladi u RS imaju šansu za uspjeh, uprkos brojnim preprekama, svjedoči primjer ovog srednjoškolca. Đorđije, koga život nije mazio, zbog čega je rano i sazreo, kaže da je tokom odrastanja imao samo jedan cilj, da postane dobar čovjek. Kao osmogodišnji dječak izgubio je majku, a njegov oslonac u djetinjstvu bili su brat i otac.

Pokazao je zavidno znanje i vještine i na polju vannastavnih aktivnosti u Srednjoškolskom centru „Golub Kureš“, zbog čega je postao i koordinator Lokalnog tima Bileće za Asocijaciju srednjoškolaca u BiH.

– Za najveći uspjeh smatram to što sam postao anti-dop ambasador prve generacije, a svoje znanje o prevenciji zavisnosti podijelio sam sa više od 1.000 đaka u Hercegovini – ispričao je Đorđije.

Uvjeren je da je zahvaljujući njegovim predavanjima veliki broj mladih odustao od stranputice na koju su bili zakoračili, predajući se porocima.

– Aktivizam je ključ mog osmijeha. Kao aktivista i lider imao sam priliku da obiđem mnoge krajeve naše države i regiona, da upoznam mnoge ljude različitih kultura i tradicija i na taj način sebe obogatim – kazao je on.

Sa ponosom ističe da se sa svakog putovanja vratio bogatiji bar za jednog prijatelja i za uspomene koje iz Češke, Mađarske, Makedonije i drugih zemalja rado dijeli sa vršnjacima.

– Kroz razgovor sa vršnjacima u drugim državama shvatio sam da se kod njih mnogo više ulaže u sistem obrazovanja i da se mnogo veći značaj pridaje praktičnoj nastavi, a mi smo čini mi se još dosta daleko od njih – rekao je Đorđije.

Ovaj Hercegovac spreman je da mijenjajući sebe mijenja i sredinu u kojoj živi te dodaje da čovjek uči dok je živ.

– Čovjeka je najlakše uporediti sa novom kućom. Džaba ako je kuća nova, ako se ne održava i ne dograđuje oronuće. Baš tako i čovjek, ako ne radi na sebi, ne stiče nova znanja i vještine gubi prave vrijednosti – kazao je Đorđije, koji po završetku srednje škole obrazovanje planira da nastavi na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Želja mu je, kako kaže, da postane socijalni radnik, kako bi mogao pomagati drugima, posebno djeci bez roditelja, jer iz ličnog iskustva zna kako je odrastati bez majčinog zagrljaja, savjeta i podrške.

Matursko veče

Ovaj osamnaestogodišnji Hercegovac glavni je organizator maturske večeri, koju će, kako kaže, njegova generacija, ali i profesori pamtiti po brojnim iznenađenjima.

– Otkriću vam samo jedno malo iznenađenje. Planiram da na jedan pano ispišem najznačajnije izjave naših profesora, koje su meni i svim mojim vršnjacima bili vodilja tokom školovanja – rekao je Đorđije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: