Nizom odluka iz oblasti urbanizma završeno 22. zasjedanje Skupštine grada | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nizom odluka iz oblasti urbanizma završeno 22. zasjedanje Skupštine grada

Izvor: Radio Trebinje | Datum:20.02.2024.

 

Na 22. sjednici Skupštine grada usvojena je odluka o prihvatanju inicijative investitora kompanije „Nugo Holding“ Trebinje koja u pismu namjere preporučuje gradu Trebinju da 10 odsto izgrađenih stanova mogu kupiti mladi ljudi sa područja našeg grada, uz određene subvencije, koje će naknadno biti utvrđene.

„Smatramo da je pozitivna inicijativa ove komapnije“, kaže u obrazloženju načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Nataša Tučić.

Skupština grada danas je, većinom glasova, donijela odluku o utvrđivanju osnovice za obračun rente u 2024. godini, koja iznosi 1.371, 50 KM po metru kvadratnom, a na osnovu prosječne konačne građevinske cijene iz prethodne godine.

Renta u prvoj zoni iznosi 98,06 KM po metru kvadratnom, sa uvećanjem od 20 odsto, u drugoj je 68, 57 KM, trećoj 54, 86 KM, u četvrtoj 41, 14 KM, u petoj 27, 43 KM a u šestoj 13, 71 KM po metru kvadratnom. Na ostalom građevinskom zemljištu renta je 13, 71 KM po metru kvadratnom, dok se za objekte, koji će se graditi na lokalitetu koji gravitira parku prirode ili nekoj drugoj kategoriji zaštićenog podruja, renta računa sa uvećanjem od 20 odsto.

Naknadu za rentu plaćaju pravna i fizička lica, koja kao investitori, grade trajne ili privremene objekte, dograđuju ili nadograđuju postojeće objekte ili ih legalizuju.

Usvojena je i odluka o upravljanju, raspolaganju i sticanju nepokretnosti Grada Trebinja te prosječnim jediničnim cijenama radova komunalne i druge javne infrastrukture i uređenja javnih površina.

Tržišne cijene zemljišta predviđenog za izgradnju komunalne i druge javne infrastrukture i uređenja javnih površina po zonama iznose: 150 KM po metru kvadratnom u prvoj zoni, 100 KM u drugoj, u trećoj zoni su 70 KM, u četvrtoj 50, petoj 30, a u šestoj 20 KM po metru kvadratnom.

Cijena metra kvadratnog predviđenog za rušenje iznosi 19,83 KM po hektaru, a prosječni troškovi izrade dokumentata prostornog uređenja su 376 KM po hektaru.     

Odbornici su danas donijeli odluku i o visini naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta po zonama. Troškovi za prvu zonu gradskog građevinskog zemljišta koštaju 118,77 KM po metru kvadratnom, u drugoj 110,83 KM, u  trećoj 102,30 KM, četvrtoj 85,26 KM, u petoj iznose 68,21 KM, a u šestoj 51,15 KM po metru kvadratnom, koliko koštaju i troškovi u vangradskim zonamama obuhvaćenim sprovedbenim planskim aktima.

Odbornici su usvojili i pojedinačne programe rada javnih ustanova i planove poslovanja javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Trebinje i program rada Agrarnog fonda Grada Trebinja za 2024. godinu. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: