Fočanski ljekari uspješno izveli prvu operaciju raka jednjaka | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Fočanski ljekari uspješno izveli prvu operaciju raka jednjaka

Izvor: radio foča | Datum:20.02.2024.

U Univerzitetskoj bolnici Foča uspješno je izvedena kompleksna klasična operacija karcinoma jednjaka. Riječ je o operativnom zahvatu koji je prvi put obavljen u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u saradnji sa svjetskim stručnjacima.

 

 

Devetočasovna operacija zahtijevala je multidisciplinaran pristup, obučenost i visoku stručnost hirurškog tima. Dovoljna kompetentnost, nadzor svjetskog stručnjaka za endoskopsku hirurgiju Miloša Bjelovića iz Beograda, pokazali su da za fočanske hirurge, anesteziologe, anestetičare i instrumentare ne postoje granice.

– Ovo je veliki iskorak u liječenju pacijenata, ne samo u istočnom dijelu Republike Srpske, već i cijele zemlje, zato što se ovi kompleksni operativni zahvati na rade u zdravstvenim ustanovama Srpske, osim u nevesinjskoj bolnici gdje kompletan tim beogradskih stručnjaka dolazi i izvodi ove operacije. Mi smo uspjeli sa svojim timom, uz podršku profesora Bjelovića, da izvedemo jednu takvu operaciju. Urađena je klasičnim putem, a u budućnosti kada se standardizuje u našoj ustanovi, izvodiće se mini invazivnom metodom, odnosno kombinovanim laparoskopskim pristupom u stomaku i torakoskopskim pristupom u grudnom košu-rekao je za Radio Foču načelnik Odjeljenja za hirurške grane Univerzitetske bolnice Foča, Nenad Lalović.

 

 

Za izvođenje najkompleksnijih operativnih zahvata fočanski hirurzi usavršavaju se širom regiona, Evrope i u savremenim svjetskim zdravstvenim centrima.

– Ovoj operaciji prethodila su usavršavanja ljekara naše ustanove u Japanu prošle godine, u trajanju od mjesec dana na Akita Univerzitetu, a zatim nedavno usavršavanje u Mađarskoj i drugim centrima u Srbiji i Evropi-kazao je Lalović.

 

 

Lalović je naveo da je u Univerzitetskoj bolnici u Foči u posljednjih deset godina napravljen veliki iskorak u primjeni minimalno invazivne hirurgije, odnosno operativnih zahvata bez reza, koje pacijentima donose brojne prednosti-manje komplikacija, a kraći i brži postoperativni oporavak. Rezultati su brojni, posebno u oblasti stomačne hirurgije.

-Veliki iskorak napravljen je kada su u pitanju mini invazivane laparoskopske metode u stomaku, to su operacije žučne kese, slijepog crijeva, preponske kile, operacije tumora na debelom crijevu i rektumu, operacije na slezeni, želucu i manji pristupi na jetri. Laparoskopski se izvode ginekološke operacije, a torakoskopski operacije tumora pluća, kao i drugih oboljenja pluća i pleure-naveo je Lalović.

 

 

U fočanskoj bolnici, projektom modernizacije za koji je novac obezbijedila Vlada Srpske, rekonstruisan je i najsavremenijom opremom opremljen, hirurški operacioni blok sa intenzivnom njegom, čime su stvoreni odlični uslovi za unapređenje svih hirurških grana. Skorije preseljenje otvara mogućnosti i za uvođenje novih operativnih zahvata, ističe Lalović.

-Čim se završi papirološka procedura, slijedi preseljenje u novi blok. To je kompleksan prostor u kome se takve procedure i izvode i sve mora biti obezbijeđeno. Nadamo se da ćemo u narednih mjesec dana uspjeti da pređemo u nove prostorije, što će nam mnogo olakšati rad, oprema je savremena, uslovi su moderni. Biće više prostora za operacije, više mogućnosti za edukacije i rad. Sa novom opremom planiramo da uvedemo još jednu proceduru, vrlo rijetku u BiH, a to su operacije na želucu kod gojaznih ljudi-pojasnio je Lalović.

Lalović, koji je i šef Katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Foči, podsjetio je na ranije uspostavljenu saradnju ove visokoškolske ustanove sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Akiti u Japanu. Dolazak kolega iz Japana očekuje u junu mjesecu, kada su planirana njihova stručna predavanja na fakultetu, kao i zajedničko izvođenje operativnih zahvata u fočanskoj bolnici.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: