Борцима око 450.000 КМ ове године | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Борцима око 450.000 КМ ове године

Извор: radio trebinje | Датум:23.02.2024.

Град Требиње издвојиће ове године готово 450.000 КМ за борачке категорије, од чега је за адаптацију станова породица погинулих бораца намијењено 50.000 КМ, изјавио је данас начелник градског Одјељења за борачку и социјалну заштиту Миодраг Новокмет.

Новокмет је навео да је, од укупног износа тих средстава, 200.000 КМ планирано за више од пет програма помоћи и подршке борачким категоријама.

“Град Требиње наставиће да подржава борачке категорије како би демобилисани борци имали што бољи статус и услове, у складу са својим заслугама, а радиће се и на осмишљавању још бољих програма подршке”, рекао је Новокмет.

Он је напоменуо да су планирана давања за новчане накнаде за 143 незапослена демобилисана борца и за 757 супруга умрлих бораца, као и помоћ за лијечење 34 борца и ратна војна инвалида и обезбјеђење превоза ради одласка на лијечење за 23 борца.

“Планиран је и програм подршке запошљавања борачких категорија од 100.000 КМ у овој години и грантови борачким категоријама од укупно 95.000 КМ, од чега је 77.000 КМ намијењено за Градску борачку организацију”, прецизирао је Новокмет.

Новокмет је истакао да је прошле године за борачке категорије у граду Требињу било реализовано пет програма, а да ће ове године бити један или два програма више.

Он је појаснио да су то допунска права која борци остварују у Требињу на основу одлука градоначелника Мирка Ћурића, наводећи да су им уз то загарантована права по разним основама и из републичког буџета.

Према његовим ријечима, 5.104 демобилисана борца из Требиња примају неки вид накнаде са републичког нивоа, од којих 4.798 их прима мјесечни борачки додатак, а 847 инвалиднину, као и више од 40 лица која примају накнаде по основу цивилних жртава рата и ратне тортуре.

“Одјељење предлаже и мјере заштите 94 споменика и спомен-обиљежја ослободилачких ратова”, рекао је Новокмет и навео да су током 2023. године откривени споменици погинулима у Одбрамбено-отаџбинском рату у селима Граб и Јасен.

Према његовим ријечима, Одјељење учествује и у обиљежавању 35 историјских догађаја, од којих је 16 са републичког нивоа, а 19 од локалног значаја за град Требиње.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: