Medicinska sestra divan poziv – važno je imati empatiju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Medicinska sestra divan poziv – važno je imati empatiju

Izvor: SRNA | Datum:24.02.2024.

 

Na konkurs Bolnice Trebinje za prijem 15 posvećenih medicinskih sestara do sada je prijavljeno više od ovog broja, a prilikom selekcije komisija će se uglavnom bazirati na otkrivanje postojanja empatije i ljubavi prema ovom humanom poslu, rekla je glavna sestra te bolnice Dušanka Zečević.

Zečevićeva je navela da je Bolnica treći put raspisala konkurs, a tražene su sestre opšteg smjera, jer je tako lakše vršiti raspored na odjeljenja.

"Trenutno je više od 15 medicinskih sestara prijavljeno na konkurs, međutim moramo praviti selekciju. Ukoliko nema empatije i velike ljubavi prema čovjeku, teško je raditi posao medicinske sestre", rekla je Zečevićeva.

Ona je navela da je ovo divan posao, iako je težak, jer se tako pomaže ljudima, te apelovala da učenici devetih razreda posjete bolnicu i upoznaju se sa poslom medicinske sestre, jer će kvalitetnog kadra trebati i u novoj bolnici.

"Malo ko od pacijenata nas će osloviti sa medicinska sestro, nego sestro. Mislim da ta riječ govori mnogo. Nosioci posla su naši ljekari, ali i desna i lijeva ruka ljekara su sposobne i obrazovane medicinske sestre", dodala je Zečevićeva.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Bolnici Trebinje Tatjana Mrdić rekla je da su, od kada je počela izgradnja nove bolnice, počeli da prave kadrovski plan, a konkursi za različit kadar počeli su prije dvije-tri godine.

"Prije tri godine u trebinjskoj bolnici je bilo oko 38 ljekara, mi danas imamo 43 specijaliste, 47 specijalizanata i pet ljekara koji čekaju na specijalizaciju. To govori da se planirano radi na stvaranju kadra za novu bolnicu", naglasila je Mrdićeva.

Ona je dodala da su se u Bolnici najviše fokusirali na specijalnosti za novine koje se uvode u bolnici, kao što su angio-sala i složeni hirurški zahvati koji će se raditi u novoj bolnici, ali da su raspisane specijalizacije za sve specijalnosti.

"Ljekara i medicinskog osoblja nikad nije dosta. Po nekim standardima, trebalo bi da ide jedna medicinska sestra na jednog pacijenta, međutim mi nemamo za to mogućnosti, tako da pokušavamo da sa ovim osobljem pružimo najbolju moguću njegu pacijentima", rekla je Mrdićeva.

Ona je istakla da svaka osoba, a naročito medicinska sestra, treba prvo da bude empatična, da saosjeća sa bolesnim ljudima, a stručnost se može naučiti.

"Na Birou nema doktora medicine trenutno. Koji god doktor medicine završi Medicinski fakultet, on se nama javi i bude primljen u radni odnos. Poručujemo svim ljekarima koji su raspoloženi da uče i rade da su vrata ove ustanove i buduće nove bolnice otvorena za sve", rekla je Mrdićeva.

Ona je dodala da su zbog potrebe za medicinskim kadrom apelovali i da Centar srednjih škola poveća broj učenika ove struke.

 

 

Direktor Centra srednjih škola u Trebinju Nedeljka Ilijić rekla je zbog potreba Bolnice za medicinskim osobljem svake godine imaju upis po jednog odjeljenja određenog zanimanja.

"Mi upisujemo različita zanimanja, da li je to pedijatrijsko-ginekološko-akušerski tehničar, laboratorijsko-sanitarni tehničar, u zavisnosti od trenutno potražnje Bolnice. Svake godine imamo veliki pritisak za upis u prvi razred, naročito za medicinsku struku", dodala je Ilijićeva.

Ona je navela da da bi bilo dobro da postoji mogućnost uvođenja bar još jednog odjeljenja medicinske struke.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: