Jubilarnih 70 godina postojanja i rada trebinjske Muzičke škole (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Jubilarnih 70 godina postojanja i rada trebinjske Muzičke škole (FOTO)

Izvor: Radio Trebinje | Datum:29.02.2024.

Povodom jubilarnih 70 godina postojanja i rada trebinjske Muzičke škole, večeras je u Muzeju Hercegovine održan koncert sjećanja na sve nastavnike, koji su svojim radom dali nemjerljiv doprinos razvoju ove kulturno-obrazovne ustanove.

Direktor Muzičke škole Trebinje Dušanka Babić je rekla da će ovaj veoma značajan jubilej obilježiti nizom koncerata, a završni koncert održaće se 25. maja.

„Veoma je važno istaći da naša škola nije prestajala sa radom, iako je dugi niz godina imala poteškoća sa kadrom, prostorom, a sada, nakon 70 godina, trebinjska Muzička škola ima svoj prostor, adekvatno opremljen najsavremenijim instrumentima, na čemu bih posebno zahvalila Gradskoj upravi i preduzećima iz našeg grada, koji su uvijek imali razumijevanja i pomogli da sve bude na visokom nivou. Danas imamo 16 klavira u školi, od kojih je šest novih i naši učenici imaju uslove da sve kompozicije izvode onako kako bi trebalo. Svi profesori su u nekom periodu razvoja i opstanka Muzičke škole bili veoma značajni, ali evo ako moram nekoga izdvojiti, nastavnica Stojanka Gudelj je učenica ove škole, koja se kasnije vratila u Trebinje i cijeli radni vijek provela u Muzičkoj školi. Takođe, izdvojila bih i koleginicu Georginu Šotru koja je ostavila svoj pečat u razvoju i opstanku naše škole“, navela je Babić.

Među prvim učenicima trebinjske Muzičke škole bila je profesor i bivši direktor ove ustanove Stojanka Gudelj.

„Na insistiranje moje komšinice i njene majke, koja je bila profesor u Muzičkoj školi ja sam upisala ovu školu i zavoljela klavir. Danas je Muzička škola opremljena savremenim instrumentima i ima puno profesora. Mogu reći da je ova škola bila presudna da ja svoj cijeli život posvetim muzici“, rekla je Gudelj.

Prema riječima profesora klavira u Muzičkoj školi Nikole Simovića, evidentno je koliko ova škola napreduje iz godine u godinu.

„Večeras su se predstavili naši najtalentovaniji učenici, raznovrsnim programom, mogli ste čuti djela iz romantičnog i modernog perioda. Ja sam nižu Muzičku školu završio u 'Policama', to je bila jedna stara, trošna kuća, a osnivanjem Srednje muzičke škole preselili smo u kasarnu. Neizmjernim zalaganjem direktora Dušanke Babić, ostvaren je ogroman napredak u organizaciji, kupovini instrumenata a smatram da je u cjelini napredovao kulturni život našeg grada. Moram pomenuti kupovinu 'Stenvej end sans' klavira, zahvaljujući kome mi danas možemo pozvati umjetnike svjetskog ranga da sviraju u našem gradu“, istakao je Simović

Ksenija Ninković, učenik srednje Muzičke škole Trebinje kaže da su veoma zadovoljni instrumentima kojima raspolaže škola.

„Tokom cijele godine se spremamo za koncerte, jer nam je svaki koncert veoma značajan, a ovo je jedan od brojnih koje ćemo organizovati povodom jubileja, 70 godina postojanja Muzičke škole“, dodala je Ninković.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: