Uskoro obnova zgrade biblioteke u Bileći uz pomoć vlade Srbije | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Uskoro obnova zgrade biblioteke u Bileći uz pomoć vlade Srbije

Izvor: srna | Datum:06.03.2024.

 

Rekonstrukcija zgrade Narode biblioteke "Vladimir Gaćinović" u Bileći, koja je jedna je od najstarijih ustanova kulture u Hercegovini, trebalo bi da počne ove godine iz sredstava Vlade Srbije.

"Projekat rekonstrukcije Biblioteke je spreman i samo se čekaju sredstva iz Srbije u okviru pomoći opštinama iz Republike Srpske, a poslije toga ćemo raspisati tender", rekao je Srni načelnik opštine Veselin Vujović.

On je istakao da bi nakon toga obnova trebalo da počne tokom ove godine.

Uprkos teškim uslovima u kojima rade, u Biblioteci uspijevaju da privuku brojne čitaoce i publiku na promocijama i događajima koje organizuju.

Direktor Biblioteke Sanja Bošković istakla je značaj te ustanove kulture i obnove zgrade koja je sagrađena krajem 19. vijeka, a oštećena je u zemljotresu prije dvije godine.

Boškovićeva je napomenula da bi rekonstrukcija zgrade Biblioteke mnogo značila za Bileću, kao grad bogate tradicije i kulture, podsjetivši da je ova ustanova smještena u tu zgradu šezdesetih godina prošlog vijeka, a projekat rekonstrukcije je urađen još 2018. godine.

Ona je navela da od tada postoji želja i potreba da se počne sa obnovom na dobrobit Bilećana koji vole da čitaju i imaju naviku da dolaze u Biblioteku.

"Veoma smo posvećeni čitaocima i zahvaljujući prijateljima biblioteke uspjevamo da nabavimo naslove koje nam traže. U Bileći postoji lijepa komunikacija između bibliotekara i čitalaca, a takođe svi pisci koji kod nas dođu prepoznaju tu posebnost koju ima naša čitalačka publika, i uvijek iz Bileće ponesu najljepše utiske", istakla je Boškovićeva.

Prema njenim riječima, Biblioteka se uvijek trudi da sve promocije organizuje na drugačiji način kako bi bile primamljive ljubiteljima pisane riječi, pa su zbog toga veoma posjećene jer organizaciji svakog događaja detaljno pristupaju, što Bilećani prepoznaju i zato rado dolaze, počev od preškolaca do odraslih.

Boškovićeva je dodala da bi rekonstrukcija zgrade Biblioteke koja se nalazi u glavnoj bilećkoj ulici sigurno doprinijela i ljepšem izgledu grada koji zaslužuje ustanovu kulture na koju će biti ponosan, a zaposlenima bi to olakšalo rad.

"Zajednička želja našeg kolektiva je da Biblioteka u ovoj godini zasija u novom ruhu jer zbog prilično neuslovnih prostorija nemamo mogućnosti da realizujemo sve ideje tokom godine. Zato svaku promociju, koje su veoma posjećene, radimo u prostorijama bilećkog Doma kulture", ukazala je Boškovićeva.

Vlada Srbija planirala je da u kompletnu obnovu zgrade bilećke biblioteke uloži oko 300.000 evra, u okviru pomoći brojnim projektima u opštinama u Republici Srpskoj.

Bilećka biblioteka raspolaže sa 25.000 knjiga, od kojih su mnoge vrijedni i rijetki primjerci.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: