Koliko vrijede trenutne investicije u Elektroprivredi Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Koliko vrijede trenutne investicije u Elektroprivredi Srpske

Izvor: atv | Datum:06.03.2024.

Elektroprivreda je krenula u jedan veliki investicioni ciklus u posljednje četiri godine. 

 

 

Izvršni direktor za investicije i razvoj Elektroprivrede Republike Srpske Jovica Vlatković kaže da procijenjena vrijednost investicija koje su planirane i koje su započete prelazi dvije i po milijarde maraka.

"U te dvije i po milijarde neki su ugovori potpisani, neki se privode kraju, treba da se potpišu. Ali u suštini, za kratak period 22 projekta koja su pokrenuta u investicijama su impozantan podatak i možemo da se neskromno pohvalimo da smo stvarno uradili jedan dobar posao i mislim da ćemo privesti sve projekte koji su planirani do kraja", kaže Vlatković.

Naglasio je da su svi projekti pokrenuti u ovom ciklusu iz obnovljivih izvora.


"U te projekte svakako se ubraja i HE Dabar. Njena vrijednost je oko 661 milion KM. Kinezi rade svoj posao onako kako treba i mislim da će oni da završe u roku, možda čak i prije predviđenog roka", rekao je Vlatković.

Govoreći o projektima solarnih elektrana, naglašava da bi trebalo da ih bude više.

"Hercegovina je kao regija najznačajnija sa potencijalom, možda čak i u bivšoj Jugoslaviji. U Hercegovini je savršeno područje, najviše sunčanih dana, a sem sunčanih dana nadmorske visine su potrebne da bi se maksimalno iskoristila električna energija solarnih elektrana. Tako da je najsavršenija neka nadmorska visina od nekih 450 do 700 metara, a mi u Hercegovini imamo ta područja", objašnjava Vlatković.

On je najavio i predstojeći Samit energetike u Trebinju.


"Sam SET je mjesto gdje se okuplja struka i nauka. Tu dolaze ljudi iz instituta koji se bave naukom, razmjenjuju se razna iskustva, unapređuju se znanja", rekao je on.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: