Psiholog Milanović: Djeci treba više roditeljske pažnje, ograničiti upotrebu telefona | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Psiholog Milanović: Djeci treba više roditeljske pažnje, ograničiti upotrebu telefona

Izvor: radio trebinje | Datum:16.03.2024.

Današnjoj djeci zbog prezauzetosti roditelja nedostaje pažnja što ih vodi nekontrolisanoj upotrebi telefona i zato treba kontrolisati i ograničiti njihovu upotrebu, posebno kod djece u ranom uzrastu, ali i starijih adolescenata, izjavila je Srni psiholog iz Trebinja Sanja Milanović.

"U današnje vrijeme roditelji mnogo rade iz egsistencijalnih razloga, a uz to su i sami sebi nametnuli neke dodatne obaveze, zbog čega djeci nedostaje pažnje. Djeca su previše okrenuta upotrebi telefona i društvenih mreža", rekla je Milanovićeva Srni povodom hapšenja maloljetnika iz Bileće osumnjičenog za pokušaj terorističkog napada na jednu srednju školu u Trebinju.

Ona smatra i da se većina dječijih igara danas svodi na korištenje telefona i popularnih društvenih mreža, a posebno su posljednjih godina izazovi sa "Tik-toka" postali predmet oponašanja, kako u školi, tako i u širem društvu, od sedmogodišnjaka do djece srednjoškolskog uzrasta.

Ona je upozorila na to da djeca gube pažnju, jer je sav njihov fokus na ekranima i telefonima, ističući da to negativno utiče na razvoj moždanih vijuga.

"Roditelji tako gube kontrolu nad njima, posebno kod manje djece, jer sve to kreće od mlađeg uzrasta", rekla je Milanovićeva.

Ona je pozvala roditelje da obrate pažnju na upotrebu telefona kod djece, ističući da jedino oni mogu da ih kontrolišu i da imaju najveći uticaj na njih.

"Škola jeste vaspitno-obrazovna ustanova, uz ostale institucije i aktere u društvu koje utiču na njih, ali su roditelji ključni u prevenciji lošeg ponašanja djece", istakla je Milanovićeva.

Okružni sud u Banjaluci je, na prijedlog Republičkog javnog tužilaštva, odredio jednomjesečni pritvor maloljetnom licu iz Bileće čiji su inicijali R.T. zbog sumnje da je počinilo krivično djelo terorizam, rečeno je Srni u Republičkom javnom tužilaštvu.

Ovo lice, koje ima 17 godina, osumnjičeno je da je nacrtalo plan napada na Centar srednjih škola u Trebinju, popisujući mrtve i ranjene, kao i satnicu kada će početi napad, te da će sve okončati samoubistvom.

Maloljetnik, koji je uhapšen u četvrtak, 14. marta, prikazao je detaljan plan napada na jednoj od društvenih mreža.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: