Mirko Ćurić: Dva nova smjera na FPM Trebinje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mirko Ćurić: Dva nova smjera na FPM Trebinje

Izvor: Radio Trebinje | Datum:21.03.2024.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić očekuje da će u školskoj 2024/2025. godini na Fakultetu za proizvodnju i menadžment u Trebinju biti otvorena dva nova smjera u saradnji sa novosadskim Fakultetom tehničkih nauka.

 

 

Odgovarajući na pitanje o kojim smjerovima je riječ, Ćurić je rekao da pažnju zaslužuju IT sektor i robotika.

"Ne želimo na tome da stanemo, nego je cilj da i neke velike kompanije dovedemo na područje Trebinja i Hercegovine, prije svega mislim na Slobodnu zonu u Trebinju, kako bi ljudi ostajali da žive na ovim prostorima", istakao je Ćurić.

On je rekao da je uložen veliki trud svih da u Trebinju bude realizovana ideja o otvaranju studijskog programa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, navodeći da oko 17.000 studenata ide u Novi Sad da studira što šalje poruku o značaju tog fakulteta.

"Pregovori su još u toku i očekujemo do kraja ovog mjeseca da se to bude zvanično i usvojeno", rekao je Ćurić.

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada Boris Dumnić rekao je da su inicirali kreiranje studijskog program na trebinjskom Fakultetu za proizvodnju i menadžment koji će biti interesantan za studente, kako bi mogli da steknu znanja koja će im omogućiti da pronađu zaposlenja ili da budu sposobni da osnivaju svoje kompanije.

"Želimo da prenesemo iskustvo i znanje sa Fakulteta tehničkih nauka kolegama u Trebinju", rekao je Dumnić i dodao da očekuje da prvi studenti budu upisani već na jesen, dok taj studijski program prođe proces akreditacije.

On je pojasnio da je riječ o studijskom programu koji dolazi iz oblasti informacionih sistema i tehnologija sa osvrtom na elektroenergetske sisteme jer je energetika jedna od ključnih grana u Republici Srpskoj i u Hercegovini.

Dumnić je ukazao na značaj Samita energetike Trebinje za region, jer okuplja brojne stručnjake i donosioce odluka.

"Energetika je nešto što zaokuplja globalnu pažnju, a fokus energetike je trenutno u gradu Trebinju", naglasio je Dumnić.
 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: