Veče gusala, poezije i istorije povodom 101 godine Klobučke epopeje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Veče gusala, poezije i istorije povodom 101 godine Klobučke epopeje

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:27.02.2017.

U organizaciji Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912. do 1918. potomaka i poštovalaca ratnih veterana Trebinje sinoć je u amfiteatru Hidroelektrana na Trebišnjici održano veče gusala, poezije i istorije, a povodom 101 godine Klobučke epopeje.

Prisjećajući se Klobučke epopeje 1915. godine u kojoj su živote izgubili 173 borca hercegovačko crnogorskih bataljona, boreći se protiv Austrougarske monarhije, predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak je rekao da se, nažalost, sve manje govori o ljudima i događajima koji su nas na ovim granicama spajali, a ističemo, kako je on rekao „Podjele kojih je bilo, ali koje se sada ne spominju da bi doprinijeli objektivnijoj ocjeni prošlosti, već da bi produbili jazove i ojačali granice. Imamo li prava na to s obzirom na žrtve koje su podnijeli naši preci i na one koje sami podnosimo“, zapitao se predsjednik Skupštine Grada Trebinja.

Predsjednika Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912. do 1918. potomaka i poštovalaca ratnih veterana Trebinje Vujadin Vuković istakao je da su Hercegovačke i Crnogorske jedinice, dugotrajnom i upornom borbom na Klobuku dale značajan doprinos bezbjednom povlačenju Srpske vojske kroz Albaniju.

„U bitkama na Klobuku, prema najnovijim podacima, poginulo je oko 400 Hercegovaca i Crnogoraca, a u Kapeli je upisano njih samo 175“, rekao je Vuković i dodao da je veći broj poginulih junaka sa Klobuka sahranila u mjesna groblja. Vuković je rekao da će u toku ove godine Kapela na Klobuku biti sanirana i u njoj upisana imena svih poginulih boraca kao i dobrovoljaca,  40 Grahovljana i 32 Trebinjaca koji su nastradali prilikom potapanja broda „Brindizi“ 1915. godine.

Obraćajući se u ime Udruženja „Sava Kosanović“ iz Banjana, Mišo Miljanić je naglasio da je neophodno da se o ovako značajnim istorijskim događajima još više govori i piše, pogotovo među mladima.

U okviru ove večeri promovisan je i CD Bitka na Klobuku i Stari Hercegovac, koji je snimio narodni guslar Slavko Goranović na stihove epskog pjesnika Slavka Peroševića. Svoje stihove govorili su pjesnici Božo Đuranović i Perivoje Popović, nadahnutom besjedom „Srbija“ Boža Glogovca predstavio se guslar Lazar Ambulija, a uz diple je svirao Mileta Radanović.  U programu su učestvovali  guslari Rajko Milojević, Vladan Perović i Jugo Ilić iz Trebinja, Momir Avdalović iz Gacka, Isak Simićević sa Žabljaka, Velibor Živanović i Milenko Divljan iz Istočnog Sarajeva, recitatorka Iva Goranović, a poseban aplauz publike dobili su dječaci guslari, Vasilije Goranović i Vasilije Radulović. Organizaciju ove večeri pomogli su Udruženje dobrovoljaca i ratnika Klobuk, Udruženje Grahovljana Stara Hercegovina i Udruženje „Sava Kosanović“ Banjani, a pokrovitelji su bili Grad Trebinje i Hidroelektrane na Trebišnjici.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: