Prodali 12.000 m2 obale rijeke Trebišnjice bez znanja vlasti i građana Trebinja: Novi vlasnik bi da gradi zgrade! | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prodali 12.000 m2 obale rijeke Trebišnjice bez znanja vlasti i građana Trebinja: Novi vlasnik bi da gradi zgrade!

Izvor: trebinje live | Datum:25.03.2024.

Direktor Javnog preduzeća "Vode Republike Srpske" Miroslav Milovanović prodao je oko 300 dužnih metara obale rijeke Trebišnjice, odnosno oko 12.000 metara kvadratnih, Konstantinu Lazareviću iz Modriče, koji je inače vlasnik firme "Kojo Komerc" iz ove opštine.

 

 

Milovanović je trebinjsku zemlju, a pritom obalu rijeke Trebišnjice od Mosta Branilaca Trebinja pa nizvodno u dužini od oko 300 metara, prodao bez da je o tome obavijestio lokalnu vlast u Trebinju, kažu u trebinjskom Pokretu za restituciju, koji su prvi obavijestili javnost o ovim aktivnostima.

Tim povodom su iz Pokreta poslali otvoreno pismo svim odbornicima u lokalnom parlamentu, gradonačelniku i predsjedniku Skupštine i pozvali ih da zajednički, bez obzira na to da li je riječ o poziciji ili opoziciji, stanu u odbranu trebinjske zemlje i obale rijeke Trebišnjice.

"Niz dosadašnjih odluka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske te preduzeća Vode Srpske a.d.  Bijeljina rezultirao je u decembru prošle godine potpisivanjem kupoprodajnog ugovora sa fizičkim licem iz Modriče, čime je 12.000 kvadratnih metara prešlo iz državne svojine u privatnu. Cijena po kojoj je prodato ovo zemljište iznosi oko 120 KM po kvadratnom metru, a prodaja je sprovedena u Banjaluci bez licitacije i mimo znanja lokalne uprave i javnosti u Trebinju", poručili su iz Pokreta za restituciju.

Riječ o minimalno četiri parcele koje je Milovanović prodao Lazareviću i to pod katastarskim česticama: 2523/7, 2523/8, 2456/7 i 2456/9, ukupne površine od oko 12.000 metara kvadratnih.

 

 

Parcele su plaćene oko 1.450.000 KM, a Lazarević se preko posrednika već interesuje o mogućnostima izgradnje stambenih objekata na toj lokaciji. Prema nezvaničnim saznanjima portala TrebinjeLive.info, Lazarević računa da će mu dozvolu za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa na tom području odobrito resorno ministarstvo, jer je već naišao na odbijanje gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje.

Iz Pokreta za restituciju upozoravaju da je riječ o parcelama na kojima je Grad Trebinje planirao izgradnju šetališta i pratećih objekata uz samu rijeku kako bi se kultivisao ovaj dio obale rijeke Trebišnjice, ali da je sada sve to neizvodljivo jer je Miroslav Milovanović prodao trebinjsku zemlju fizičkom licu.

 

 

"Da li se slažete da ovakav način rasprodaje parcela dovodi u pitanje povjerenje građana Trebinja u institucije Republike Srpske!? Jasno je da su navedene parcele prodate ispod svake do sada postignute cijene, ali je i evidentno da Grad Trebinje nije proveo zamišljene projekte na pomenutoj parceli. Podsjećamo da je na sjednici Skupštine grada donijeta odluku o raspisivanju izrade idejnog rješenja za šetalište do manastira Tvrdoš. Kako je moguće da se prodaju parcele sa kojima Grad Trebinje ima planove od opšteg značaja", navode iz Pokreta za restituciju.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: