NA JAHORINI POČELA MANIFESTACIJA "SUSRETI SRPSKIH ZEMALJA" | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

NA JAHORINI POČELA MANIFESTACIJA "SUSRETI SRPSKIH ZEMALJA"

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:28.03.2024.

Na Jahorini je večeras počela kulturno-sportska manifestacija "Susreti srpskih zemalja" koja je okupila 220 učesnika iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Hrvatske s ciljem afirmacije srpske kulture i tradicije.


Predsjednik Udruženja za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" iz Beograda LJubinko Stojanović izjavio je novinarima da je slogan ovogodišnje manifestacije "30 godina postojimo u sabornosti Srbije i Srpske".

Stojanović je istakao da je manifestacija nastala iz ideje da se Srbi okupe i objedine, a da je Jahorina odabrana kao mjesto na kojem može da se pokaže sabornost i jedinstvo.

"Prve godine kada smo bili na Jahorini otpočeli smo našu manifestaciju svetosavskom himnom. Svetosavlje je nešto što nas sve okuplja", rekao je Stojanović i dodao da će osveštane ikone Svetog Save biti dodijeljene zaslužnim pojedincima koji su pomagali organizatorima svih ovih godina.

On je dodao da je manifestacija okupila kulturno-umjetnička društva i sve ono što ima značajne vrijednosti u oblasti kulture.

Stojanović je naveo da će sutra u 17.00 časova u Kulturnom centru Istočno Sarajevo biti upriličena akademija povodom pet godina od smrti srpskog pjesnika Dobrice Erića, na kojem će učestvovati Srpski pravoslavni pojci iz Beograda, pjevačka grupa "Prosvjeta" iz Vukovara, "Srpski vez" iz Kumanova, pjevači, te biti proglašen pobjednik literarnog konkursa o temi "Svi moji preci".

Helena Inić iz Gračanice kaže da je prvi put na Jahorini, da joj je drago što učestvuje na manifestaciji koja njeguje srpsku kulturu i tradiciju, a svoje umijeće pokazaće sutra na svečanoj akademiji.

Svečano otvaranje "Susreta srpskih zemalja" planirano je u subotu, 30. marta, na Palama, a svoje umijeće predstaviće dva nacionalna ansambla "Venac" i "Kolo", uz anasamble sa Pala, Banjaluke, iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Ideja i pripreme za manifestaciju "Susret srpskih zemalja" počeli su 1994. godine, a prvi "Susreti" organizovani su ratne 1995. godine i od tada uz kulturne, sportske i humanitarne sadržaje svake godine okupljaju Srbe iz regiona i dijaspore, sa izuzetkom prekida tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine i pandemije virusa korona tokom 2020 i 2021. godine.

"Susreti srpskih zemalja" se održavaju u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" iz Beograda, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i uz pomoć dugogodišnjih prijatelja manifestacije i trajaće do nedjelje, 31. marta.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: