Iz Nevesinja na poklonjenje Svetom Vasiliju krenulo 120 vjernika | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Iz Nevesinja na poklonjenje Svetom Vasiliju krenulo 120 vjernika

Извор: hercegovina press | Датум:10.05.2024.

Na pokloničko putovanje u manastir Ostrog jutros se iz Nevesinja uputila grupa od 120 hodočasnika. Ovo do sada najbrojnije hodočašće okupilo je dosta školaraca koji su sa velikim entuzijazmom, voljom i vjerom krenuli u najznačajniji centar vjerskog hodočašća na pravoslavnim prostorima.

Hodočasnici su se okupili u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg gdje su prisustvovali molitvi, a nakon toga blagoslovom su ih ispratili starješina Hrama Mladen Čalija i sveštenik Slavko Lalović.
Čalija je hodočasnicima poželio da se osnaže u vjeri i tjelesno i duhovno, i da u Svetom Vasiliju prepoznaju onoga koji ga je proslavio i koji mu je dao snagu i život vječni.

– Neka Gospod putuje sa vama na ovo časno putovanje, i kada se budete poklonili i vratili u naš grad da imate veliku radost i da se utvrdite u vjeri, jer takvu vjeru svjedoči netruležno tijelo našeg svetitelja. Neka vam je blagosloven početak ovog vašeg hodočašća i puta na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom, jednom od najsnažnijih svjedoka vaskrsenja koje ovih dana slavimo – poručio je Čalija.

 

Vođa puta Milan Kandić podsjeća da je ovo 12. grupno pješačenje iz Nevesinja i da je svake godine sve masovnije. On je naglasio da je ovo poseban dan za Nevesinje i Nevesinjce jer se veliki broj njih odvažio da krene na ovaj veliki i važan put.

‒ Mnogi nisu fizički spremni, ali snaga vjere i duha jača je od svega – ponosno kaže Kandić. On je izrazio nadu da će ih vrijeme poslužiti i da će uz Božiju pomoć uspješno stići do krajnjeg odredišta.


Ove godine, kako kaže, na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog sa njima je krenulo i šest hodočasnika iz Višegrada.

Najmlađi učesnici pokloničkog pješačenja su trojica 12-godišnjih dječaka, a najstariji hodočasnik ima 66 godina.

Jedan od trojice dječaka Petar Banjanin rekao je da je jako uzbuđen jer prvi put ide na hodočašće.

– Nadam se da ću sa vjerom u Boga uspjeti da stignem u manastir Ostrog, jer imam veliku želju da se zajedno sa svojim drugarima poklonim našem najvećem svetitelju – kaže Banjanin.

Trodnevno putovanje preko Gacka, Golije i Nikšića završava se 11. maja. Odvažni Nevesinjci potom će se pokloniti moštima Svetog Vasilija Ostroškog, a nakon toga će prisustvovati večernjoj liturgiji. Vraćaju se 12. maja organizovano autobusima.

U očima roditelja mogle su se vidjeti suze, ali ovaj put to su bile suze ponosa i radosti, jer mnogi od njih po prvi put ispraćaju svoju djecu na jedno ovako veliko i važno hodočašće.

Ovo je još jedan primjer da su Nevesinjci vjerujući narod i da u ovim teškim vremenima znaju ko su, i šta su, da čuvaju svoju tradiciju i drže do svoje vjere i pravoslavlja.

Radio Nevesinje

 

 


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: