Trebinjski zatvor primjer dobrog rada sa zatvorenicima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinjski zatvor primjer dobrog rada sa zatvorenicima

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:07.03.2017.

Republika Srpska ima dobre uslove za smještaj osuđenih lica koja se nalaze na izdržavanju kazni, a Kazneno-popravni zavod Trebinje funkcioniše bez ikakvih problema i ijedne pritužbe osuđenika, izjavio je danas u Trebinju pomoćnik ministra pravde RS u resoru za izvršenje krivičnih sankcija Pero Dunjić.

On je, u okviru posjete petočlanog Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine RS i Ombudsmana za ljudska prava BiH kazneno-popravnim zavodima u RS i FBiH, naveo da u trebinjskom Kazneno-popravnom zavodu borave osuđenici čije zatvorske kazne ne prelaze tri godine i da ova ustanova jedina u RS nema zaštitnu ogradu, što je, kako je istakao, „uspjeh jer sve funkcioniše kako treba“.

„To je jedna od manjih ustanova ovog tipa u RS, u kojoj se nalazi manji broj lica na izdržavanju zatvorske kazne. U Kazneno-popravnim zavodima Banjaluka i Foča nalaze se osobe osuđene na dugogodišnje zatvorske kazne, u Trebinju su smještena lica koja su izvršila lakša krivična djela i kojima su izrečene manje kazne. Vršimo i premještaj lica koja su veći dio kazne odslužila u nekim drugim ustanovama, a koja dolaze ovdje da pomognu u obezbjeđenju i nesmetanom radu farme, koja djeluje u okviru ustanove“, kaže Dunjić.

Predsjednik Odbora za predstavnike, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine RS Slobodan Protić ocijenio je da je Kazneno-popravni zavod Trebinje dobro organizovan, navodeći da ovom odboru još nije stigla nijedna primjedba od strane osuđenih lica.

„Vlada RS uložila je značajna sredstva da život i rad osuđenih lica u KPZ Trebinje bude daleko bolji i lakši. Ovdje za sada nismo imali nijednu primjedbu osuđenih lica na boravak u ovoj ustanovi. Ovo je jedna od onih ustanova u kojoj je odsluženje kazne jedna vrsta privilegije“, kaže Protić.

Prema ocjeni članova odbora, nakon posjete zatvorskim ustanovama u Zenici, Banjaluci, Foči i Trebinju, dodaje, najteže stanje je u KPZ Zenica:

 „Od ustanova koje smo posjetili, najteže stanje je u KPZ Zenica zbog specifičnih okolnosti u kojima ljudi tamo borave, žive i rade. Bilo je problema, za Vaskrs su napadnuta dva osuđenika srpske nacionalnosti. U Zenici se na izdržavanju kazne nalaze i lica okrivljena za ratne zločine iz reda srpskog naroda, gdje se oni svakodnevno osjećaju nesigurnim. Ipak, i tu su napravljeni pomaci, naročito nakon posjete članova našeg Odbora. Inače, uopštavanja za zatvorske ustanove nisu dobra, postoje razlike od ustanove do ustanove. Vlada RS je uložila značajna sredstva u većinu kazneno-popravnih zavoda u RS što je vidljivo i to direktno utiče na standard osuđenika“.

Direkor KPZ Trebinje Slaviša Janković izrazio je zadovoljstvo dobrim ocjenama uslova rada zaposlenih lica i boravka osuđenika u ovoj ustanovi.

„Razgovarali smo sa članovima nadležnog Odbora i Ombudsmana za ljudska prava i zadovoljni smo njihovim ocjenama stanja naše ustanove, strukturom zaposlenih i našim odnosom prema osuđenim licima, kao i činjenicom da do sada osuđenici nisu uputili nijednu primjedbu“, navodi Janković, dodajući da u KPZ Trebinje trenutno boravi tridesetak lica iz naše regije, od Trebinja do Foče, koji su upućeni na izdržvanje kazne na osnovu mjesta prebivališta i nadležnosti Okružnog suda Trebinje.

KPZ Trebinje danas su posjetili i članovi Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine RS Zoran Pologoš, Nedeljko Glamočak, Nada Planinčević, Jasna Lukić i Mihnet Okić, te Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović.

KPZ Trebinje uspješno funkcioniše dvadesetak godina, sa poluotvorenim odjeljenjem na Dužima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: