Umjesto primanja darova, darujemo krv | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Umjesto primanja darova, darujemo krv

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:09.03.2017.

I ovogodišnji Dan žena Klub dobrovoljnih davalaca krvi „Risto Špuran“ pri Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Trebinje obilježio je „radno“, akcijom darivanja krvi u Centru za transfuzijsku medinicu Trebinje.

Predsjednik kluba Miholjka Janković kaže da ovo društvo tradicionalno za 8. mart organizuje akciju darivanja kako bi afirmisalo humanost među ženama Trebinja i što više dama uključilo u dobrovoljno davalaštvo.

„Mi žene smo navikle da 8. marta primamo poklone, a na ovaj dan već godinama – mi darujemo krv. I svake godine sve je veći broj žena koje nam se pridužuju. Krv sam darivala više od sto puta, znači da ne šteti, ne stvara naviku, a dobro čini onima kojima je potrebna“, kaže Jankovićeva.

Ove godine akciji su se pridružili prijatelji kluba iz Ljubinja, Nikšića, Užica i Vranja, a od 55 prijavljenih za darivanje prikupljeno je 27 doza najdragocjenije tečnosti.

Uz osmomartovsku akciju Klub DDK trebinjskog Crvenog krsta na ovaj dan prisjeća se i 7. marta davne 1966. godine, kada je u Trebinju uzeta prva doza krvi.

Na spomeniku poginulim i umrlim davaocima krvi u dvorištu trebinjske Bolnice služen je pomen i položeno cvijeće.

Načelnik Centra za transfuzijsku medinicu dr Dragan Šarenac istakao je da u Trebinju, zahvaljujući brojnim društvima humanista i izuzetnoj tradiciji darivanja, život nijednog pacijenta nije bio i neće biti u opasnosti zbog nedostatka krvi.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: