Šulić: Na Jahorini udvostručeni broj ležaja i prihodi od boravišne takse | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Šulić: Na Jahorini udvostručeni broj ležaja i prihodi od boravišne takse

Izvor: RTRS | Foto: Denis ŠulićFoto: RTRS | Datum:24.05.2024.

Zahvaljujući ulaganjima Vlade Republike Srpske na Jahorinu u proteklih pet godina udvostručeni je broj registrovanih ležaja na olimpijskoj planini, kao i prihodi od boravišne takse, izjavio je Srni ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić.
 

 

Šulić je istakao da je 2018. godine na području Jahorine u privatnom i hotelskom smještaju bilo registrovano 4.322 ležaja, dok danas ta brojka iznosi 8.708 ležaja – što predstavlja rast od preko 100 odsto.

On je dodao da, uz ovu cifru, postoji i značajan broj neregistrovanih pružalaca usluga smještaja, te je brojka smještajnih kapaciteta u realnosti i značajno viša.

- Kada govorimo o prihodima od boravišnih taksi ovdje, takođe, imamo gotovo 100 odsto rast – od 298.043 KM u 2018. godini, dok je u 2023. godini to bilo 577.900 KM - dodao je Šulić.

On je istakao da je broj ostvarenih noćenja u hotelima, motelima i pansionima u 2018. godini iznosio 65.141, dok je broj noćenja u 2023. godini iznosio 137.311.

- Na tu cifru dodajemo i sva ona noćenja u privatnom smještaju koje trenutno, do uvođenja centralnog informacionog sistema, ne evidentira Republički zavod za statistiku, te možemo govoriti i o broju noćenja i duplo većem od navedenog - naveo je Šulić.

On je naglasio da je Jahorina postala cjelogodišnja turistička destinacija koja jednako živi tokom ljetnjih mjeseci, kao i tokom zimske sezone, te da se u ljetnjem periodu održava sve više manifestacija koje privlače goste iz svih krajeva svijeta.

Šulić je dodao da je i sada na Jahorini u toku investicioni ciklus vrijedan preko milijardu KM, i to privatnih investicija, te naveo da ne može razumjeti da neko osporava takve investicije i stvaranje ambijenta za njihov razvoj.

- Nevjerovatno mi je da neko iz političkih ili nekih drugih pobuda pokušava da umanji sve ove rezultate i sve pozitivne efekte razvoja Jahorine kao turističke destinacije, čijim razvojem nije došlo samo do rasta broja dolazaka već do cjelokupnog privrednog razvoja ove regije - rekao je Šulić.

On je naveo da su prihodi opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, posebno Pala, rasli značajno zahvaljujući razvoju Jahorine, a da je došlo i do značajnog rasta zaposlenosti, stanogradnje i svih drugih ekonomskih pokazatelja.

- Takođe, neke mikro turističke destinacije u regiji postale su privlačne turistima koji dolaze u regiju otvarajući tako prostor za novi rast i razvoj turizma na širem području. Žao mi je što pojedinci iz političkog i društvenog života, pa i pojedini mediji, kontinuirano ponavljaju priče o propasti Olimpijskog centra, nekim malverzacijama i kojekakve druge stvari pokušavajući na taj način postići šta? Jedino ukoliko žele na taj način otjerati investitore zainteresovane za dalja ulaganja, ali im moram poručiti da im to nećemo dopustiti - rekao je Šulić.

On je naglasio da Olimpijski centar Jahorina redovno posluje i da izmiruje sve svoje obaveze, te da nema prostora za neutemeljene priče o propasti niti ovog društva, a još manje Jahorine kao turističke destinacije.

- Svi pokazatelji koje sam prethodno naveo govore u prilog tome da su rukovodstvo i Nadzorni odbor Olimpijskog centra dokazali da, i pored stalnih napada, rade odličan posao koji daje rezultate koji će ostati i za buduće generacije. Jahorina je dugo bila neiskorišten turistički i ekonomski potencijal regije, baš dok su vlast činili oni koji danas napadaju njen razvoj i sve dobro što je ona donijela ne samo regiji već Srpskoj u cjelini i ne mogu se oteti utisku da su ti napadi upravo zasnovani na političkim razlozima i tome što je predsjednik /Republike Srpske/ Milorad Dodik jedan od najzaslužnijih za sve postignuto na Jahorini - zaključio je Šulić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: