Deveti “Dani košute” u Gacku (foto) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Deveti “Dani košute” u Gacku (foto)

Izvor: Opština Gacko | Foto: Opština Gacko | Datum:25.05.2024.

Foto: Opština Gacko

 

Tradicionalna manifestacija “Dani košute” juče je po deveti put uspješno održana u Gacku. Na platou Hrama Svete Trojice u našoj opštini okupilo se oko 20 izlagača iz gradova i opština regiona, a domaćem stanovništvu ponudili su proizvode iz svoje radinosti. Ipak, prednjačili su izlagači iz Gacka.

 

Direktor Turističke organizacije koja uspješno organizuje ovu manifestaciju godinama unazad, za naš Sajt rekla je da su zadovoljni masovnošću i učešćem.

 

“Došli su nam izlagači iz Trebinja, Nevesinja, Bileće i Nikšića, iz susjedne Crne Gore. Rado prihvatamo sve nove izlagače, mada su najčešće sa nama oni standardni koji su tu od ranije, i uvijek se sami interesuju oko datuma i organizacije. Zadovoljni smo posjetom i učešćem”, kazala je Jelica Kovačević, koja je svim učesnicima uručila zahvalnice.

 

Izlagače su posjetili i sa njima razgovarali načelnik opštine dr Ognjen Milinković i njegov zamjenik Siniša Mandić. Pozdravili su organizatore i podržali manifestaciju koja je od značaja za Gacko.

 

 

Med, mliječni proizvodi, domaći sokovi, džemovi, ručna radinost i autentična gastro ponuda našeg kraja, samo su dio ponude koja se mogla naći na štandovima učesnika manifestacije. Neizostavan je bio i cvijet košute koji je zaštitni znak manifestacije ali i Gatačkog polja.

 

Rada Parović iz Nevesinja bavi se šivenjem posteljina i kućnog tekstila, a učešće na ovakvim događajima za nju nije novina. Stolnjaci, posteljine, paravani, zavjese, samo su dio onoga što naprave vrijedne ruke ove Nevesinjke.

 

“Ovo je šesti put kako dolazim na Dane košute. Uglavnom svoje proizvode prodajem u Nevesinju, nekad i ovdje, na sajmove dođem više puta. Zadovoljna sam posjetom, organizacija je super”, rekla je Rada.

 

A vrijedne su bile i članice Udruženja proizvođača Gatačkog kajmaka. Sir, kajmak, uštipci, domaća pita privukli su svakog prolaznika da probaju ove ali i druge specijalitete kojih je bilo na pretek. I pored brojnih obaveza, uvijek nađu vremena za ovakve manifestacije, a ako ste se pitali kako napraviti dobru cicvaru – odgovor ste mogli pronaći upravo kod ovih žena.

 

Tradicionalni gosti Dana košute bilo je i Udruženje za pomoć licima ometenim u razvoju iz Nikšića. Dobro druženje i topla dobrodošlica svake godine iznova ih vraćaju u Gacko, kaže Vesna Lončar, koordinator grupe “Naša mala igračkoteka”. Osim u znaku kreativnosti, ove godine bili su i dio kulturno umjetničkog programa gdje su pobrali sve aplauze.

 

“To je jedna naša mala institucija koja traje više od 30 godina u Nikšiću. Prepoznati smo kao veliki borci za poboljšanje standarda osoba sa invaliditetom. Godinama radimo suvenire, u obliku magneta, dekupaž kutija i ono po čemu smo prepoznati u našem radu, a to su tzv. tihe knjige. Srdačna dobrodošlica uvijek nas vraća u Gacko i hvala Vam na tome”, kazala je Vesna za naš Sajt.

 

U kulturno – umjetničkom programu kojim je manifestacija zvanično otvorena, učestvovali su mališani Dječijeg vrtića, folklorna društva “Zelengora” i “Sava Vladislavić”, plesna grupa We dance” Gacko kao i NVO UZPD iz Nikšića.

 

Organizator manifestacije bila je Turistička organizacija opštine Gacko.

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: