Otvoren Međunarodni sajam vina i hrane (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Otvoren Međunarodni sajam vina i hrane (FOTO)

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:26.05.2024.

Foto: P.M.

 

U okviru programa otvaranja ljetnje turističke sezone u Trebinju, otvoren je prvi Međunarodni sajam vina i hrane.

 

Sajam je okupio četerdeset izlagača vina i i hrane iz Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Rumunije i Hrvatske.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je značaj ovog festivala da se pokaže marljivost ljudi iz Hercegovine.

 

On je naveo da je u trebinjskoj regiji registrovano 28 proizvođača, u Srpskoj 31, a u BiH 80 proizvođača vina.

 

"S obzirom na činjenicu da su vidljivi politički i drugi potresi u EU i BiH, uložićemo dodatne napore da kao Ministarstvo, u saradnji sa vladama Srpske i Federacije nađemo nova tržišta. Trenutno radimo na tome da potpišemo memorandum o saradnji u oblasti proizvodnje vina sa Rusijom", rekao je Košarac.

 

 

Vlasnik vinarije "Kiš" iz Sremskih Karlovaca Predrag Crnković istakao je da u ovoj regiji imaju dobra bijela vina, dok su u hercegovačkoj regiji izuzetna crvena vina.

 

"Svi se trudimo i radimo da svake godine izvučemo ono što je najbolje jer je svet vina svet lepote i ljubavi", dodao je Crnković.

 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su se na Festival vina odazvali vinari iz cijelog regiona, što, kaže, daje podršku da i u narednom periodu očekuju još bolje rezultate.

 

"Možemo da se pohvalimo rezultatima koji su do sada postignuti. Zahvlio bih i ministru Košarcu koji je i u prethodnom periodu podržavao ovakve manifestacije", rekao je Ćurić.

 

Ana Gos, direktor organizacije "Karitas" Švajcarska, rekla je da se projekat sprovodi u sedam lokalnih zajednica u BiH, a zajednički se finansira sredstvima ove organizacije i Gradske uprave Trebinje.

 

"Karitas" je u saradnji s Gradskom upravom realizovao vinski festival.

 

U okviru otvaranja ljetnje turističke sezone večeras će u Trebinju nastupiti glumac Ivan Bosiljčić.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: