Trebinje u „regiji Krš“ | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje u „regiji Krš“

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:23.03.2017.

U Tivtu u Crnoj Gori održana je prezentacija strategije razvoja prekogranične „regije Krš“, u kojoj će biti okupljeno 26 opština iz BiH, Crne Gore i Hrvatske, a među 12 opština i gradova BiH je i Trebinje.

Radi se o projektu čiji je cilj poboljšanje poljoprivrednog razvoja ruralnih regija kroz prepoznanavanje autentičnih poljoprivrednih proizvoda i njihovo uvrštavanje u turističke ponude graničnih zemalja jugoistočne Evrope.

Prema riječima Rada Drinjaka, šefa odsjeka za poljoprivredu u trebinjskoj gradskoj upravi, Trebinje ima dosta zajedničkih karakteristika sa opštinama i gradovima koji su obuhvaćeni projektom.

– Imamo slične klimatske uslove, a među našim prijedlozima za proizvode koji bi trebali biti promovisani u „regiji Krš“ su med,vino i sir. Nadamo se da ćemo kroz radionice u okviru ovog projekta doći do novih saznanja koji će nam pomoći u sertifikaciji poljoprivrednih proizvoda – navodi Drinjak.

Irena Džimrevska, konsultant u stalnoj radnoj grupi za ruralni razvoj je rekla da je cilj jučerašnje radionice u Tivtu, i budućih ovakvih okupljanja, da se mapiraju tipični tradicionalni proizvodi regije Krš.

– Sljedeća aktivnost je umrežavanje različitih poljoprivrednih proizvođača i povezivanje individualnih poljoprivrednika sa onima koji nude turističke usluge. Uspostavljanje partnerstva između proizvođača u ovoj regiji je i prvi korak prema brendiranju proizovda, jer da bi se taj proces pokrenuo moraju zajednički nastupati prema tržištu – navela je ona.

Suzana Đorđević Milošević, stručni konsultant i pokretač aktivnosti u ruralnom području pograničnih regiona, kaže da je namjera da se uradi aktivnija uloga „regije Krš“ prema predpristupnim fondovima EU.

– Ideja je da već prepoznatljivi proizvodi, koji su brend sami po sebe, ali teško prodiru na tržište, budu u turističkoj ponudi u gradovima i opštinama regije. Kada bi region nastupao zajednički mogao bi da privuče znatno više novca i da bolje iskoristi ponuđenu pomoć, te da kao prepoznatljiva geografska oblast, nakon određenog vremena privuče i neka nova sredstva – rekla je ona.

Projekt „Podsticanje regionalne saradnje i uravnoteženog teritorijalnog razvoja zemalja zapadnog Balkana u procesu EU integracija“ provodi međuvladina organizacija Stalna radna grupa za ruralni razvoj, koja teži uspostavljanju održivog razvoja u nekoliko odabranih prekograničnih područja na zapadnom Balkanu, a regija Krš je peto takvo prekogranično područje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: