Novim zakonom bolja zaštita prijavitelja korupcije u RS | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Novim zakonom bolja zaštita prijavitelja korupcije u RS

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:29.03.2017.

Ministarstvo pravde Republike Srpske, uz podršku Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini, danas je u Trebinju organizovalo javnu raspravu o Nacrtu zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

Jelena Vukadinović, pomoćnik ministra pravde RS, u resoru koji se između ostalog bavi borbom protiv korupcije istakla je da je u pitanju prvi zakon koji u RS na ovaj način reguliše zaštitu tih lica, i prvi u BiH koji reguliše zaštitu lica koja prijavljuju korupciju u javnom i privatnom sektoru.

“Nastojali smo da uvažimo preporuke međunarodnih konvencija, međunarodne standarde i mišljenja organizacija civilnog društva. Nadamo se da ćemo imati što kvalitetniji tekst zakona kako bi zaživio u praksi i kako bi obezbijedili kvalitetnu zaštitu lica koja prijavljuju korupciju”, kazala je Vukadinović.

„Prema ovom zakonskom rješenju za uzbunjivače u RS predviđeni su i slučajevi ukoliko dođe do povrede prava na koji način se lice može zaštiti, taksativno navedena prava od prava na besplatnu pravnu pomoć, prava na zaštitu ličnih podataka, sudsku zaštitu”, objasnila je Vukadinović.

Ona je napomenula da se predlagač opredijelio za “sudski oblik zaštite kao efikasan s obzirom da sudske odluke imaju obaveznu snagu i svi su u obavezi da ih poštuju i izvršavaju.

Saša Pešikan, koji je na javnoj raspravi učestvovao ispred Omladinskog centra Trebinje, kako je rekao, liderske organizacije sektora za zaštitu „zviždača“ iz Antikorupcijske mreže BiH istakao je da je ovo veoma važan zakon jer je zaštita uzbunjivača od vitalne važnosti za što bolju pripremu zakona.

„Antikorupcijske mreže BiH su od januara 2016. do januara 2017. godine zaprimile 37 prijava o korupciji, od toga iz Hercegovine četiri, a iz Trebinja jedna“, rekao je Pešikan.

Iz Ministarstva pravde RS očekuju da će u četiri javne rasprave prikupiti što više preporuka i sugestija kako bi imali što kvalitetniji prijedlog zakona koji bi se pred poslanicima Narodne skupštine RS trebao pojaviti u maju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: