Beograd, 7. maj: Sastanak Patrijarha Irineja sa delegacijom Hercegovaca u Srbiji | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Beograd, 7. maj: Sastanak Patrijarha Irineja sa delegacijom Hercegovaca u Srbiji

Datum:04.05.2015.

EKSKLUZIVNO: U sklopu priprema za najveći i najznačajniji hercegovački skup u ovome veku (Hercegovačka akademija, 8. jun) danas je stigla potvrda iz SPC da će se Patrijarh Irinej sastati sa delegacijom hercegovačkih udruženja u četvrtak 7. maja u Patrijaršiji.

 • IMG_0055       Prebilovci se tiču svakog pravoslavca: Patrijar Irinej i Svetozar Crnogorac           

– Patrijarha ćemo upoznati sa programom i značajem Hercegovačke Akademije, a pored blagoslova Njegove Svetosti očekujemo i da će prisustvovati ovoj svečanosti. Nakon proglašenja prebilovačkih mučenika Svetim, kao i dolaska blagodatnog ognja u Prebilovce, za duhovni život svakog pravoslavca Prebilovci i Hercegovina imaju poseban značaj – ekskluzivno za portal Slobodna Hercegovina, prokomentarisao je Svetozar Crnogorac,potpredsednik Koordinacionog odbora i inicijator ovog skupa, podsetivši da Hercegovačka akademija prekida vrlo svesno višedecenijsko ćutanje.

– Prebilovci kao najstradalnije selo u Evropi simbol je jednog šireg hercegovačkog stradanja koje je u bivšoj Jugolaviji, a i šire u svetu, uglavnom prećutano. Zato je i sama Akademija poziv ne samo Hercegovcima, već svim pravoslavcima i ljudima dobre volje da se zajedno sjetimo nevinih žrtava koje su dva puta ubijane i da smognemo snage da zajedno obnovimo Hram Hristovog Vaskrsenja po uzoru na onaj iz Jerusalima – poručio je Crnogorac.

Kao što smo i ranije pisali, u velikoj sali Zadužbine Ilije Kolarca u Beogradu 8. juna 2015. godine u 19.30 časova biće održana svečana Hercegovačka akademija posvećena uspomeni na srpske žrtve 1941-1945 godine i obnovi hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima.
Ovo će ujedno biti najveći i do sada jedini skup Hercegovaca ovakve vrste ikada održan u Srbiji.

Dosadašnji spisak ličnosti koji su potvrdili svoje učešće na Akademiji bez sumnje svedoči da je reč o skupu od izuzetnog nacionalnog značaja.

Među istaknutim ličnostima na pomenutom spisku nalaze se pesnici: Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo, Gojko Đogo, Đorđe Sladoje, Božidar M. Glogovac, dramski umetnici: Gojko Šantić i Nebojša Kundačina, prvakinja Beogradske opere Jadranka Jovanović, guslari: Slavko Aleksić, Boško Vujačić i Veljko Đuranović, a poseban pečat večeri daće akademski hor „Lola“ sa dirigentom Milovanom Pančićem.


Tekst: Trifko Ćorović / Slobodna Hercegovina


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: