Rusi uzvraćaju udarac: Crna Gora ostaje bez turista? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Rusi uzvraćaju udarac: Crna Gora ostaje bez turista?

Datum:05.05.2015.
  • U narednoj ljetnoj sezoni Crna Gora mogla bi da ostane bez ruskih turista, što znači da će njen budžet izgubiti trećinu prihoda, a to je posljedica antiruske politike Podgorice – tvrde ruski portali.

turisti-crna-gora-plaza

Na taj način zemlja, za čiju je ekonomiju turizam glavni izvor prihoda i čiji dug iznosi skoro 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, može doživjeti finansijski kolaps.
Samo prošle godine u Crnoj Gori je boravilo oko 400 hiljada gostiju iz Rusije /30 odsto ukupnog broja turista/.
Prema najskromnijim procjenama, Rusi su u crnogorsku državnu kasu donijeli pola milijarde evra, tj. više od dvije trećine ukupnih prihoda od turizma, koji iznose 730 miliona evra.
Crna Gora već duže djeluje sa antiruskih pozicija, a u suštini živi od ruskog novca, jer gotovo trećinu budžeta čine prihodi od ruskih turista – navodi “Ruski vjesnik”.
Moskva je odlučila da odgovori na politiku koju smatra antiruskom – Ministarstvo obrazovanja zatvara ljetne kampove u Tivtu, a ruska Vaterpolo federacija prenijela je ljetne treninge svojih klubova iz Tivta u Srbiju.
Odmah nakon toga vlasnici hotela u Tivtu počeli su da govore o tome kako je priliv turista iz Rusije smanjen za 80 odsto.
Savjetnik predsjednika Rusije Sergej Glazjev iznio je još radikalniji prijedlog: da se znatno smanji broj čarter-letova, a to je 90 odsto svih letova u Crnu Goru.
Po njegovom mišljenju, te avione treba iskoristiti za razvoj domaće turističke industrije. Može se, recimo, povećati broj redovnih i čarter-letova na Krim i u gradove crnomorske rivijere.
Nakon optužbe ministra vanjskih poslova Crne Gore Igora Lukšića da Rusija “destabilizuje situaciju” u Crnoj Gori izbio je diplomatski skandal.
Internet bruji o tome da Lukšić traži da ga NJemačka zaštiti od Rusije i da NATO i EU prime Crnu Goru što prije.
Ruski mediji i portali izvještavaju o, kako tvrde, antiruskoj politici crnogorske administracije.
Svi podsjećaju da su svojevremeno premijer Milo Đukanović i drugi visoki crnogorski dužnosnici molili Moskvu i ruske poslovne krugove da u ime “stoljetnog bratstva” podrže investicijama slabu crnogorsku ekonomiju.
Rusi su za nekoliko godina nakon osamostaljivanja Crne Gore investirali u njenu ekonomiju više od dvije milijarde evra. Krupni biznis ulagao je u metalurgiju i eksploataciju sirovina, u izgradnju hotela i turističke infrastrukture.
Hiljade Rusa kupilo je nekretnine u crnogorskim odmaralištima. Čak je bila stvorena i zona slobodne trgovine između dvije zemlje.
Situacija se naglo izmijenila nakon 2010. godine. Tada su vlasti Crne Gore usmjerile svoju politiku u pravcu ulaska u NATO pakt.
Rusi mediji tvrde da je rukovodstvu u Podgorici postavljen ključni uslov – da se Crna Gora “očisti” od ruskog uticaja. Uslijedilo je “preotimanje” Željezare u Nikšiću i njena prodaja engleskoj firmi.
Vlada Crne Gore, tvrde ruski mediji, “preotela” je i Kombinat aluminija Podgorica (KAP), koji je kontrolisala kompanija Olega Deripaske.
Preduzeće je potom prodato za simboličnu cijenu “lokalnom šefu” Veselinu Pejoviću, koji sada, kako pišu crnogorski mediji, pregovara sa evropskim kompanijama o prodaji te fabrike za 100 miliona evra.
Turistički kompleks “Astra Montenegro” između Budve i Bečića, koji je do polovine izgradio Sergej Polonski, po odluci lokalnog suda, konfiskovan je u korist države i prodat drugoj kompaniji.
Ruskim kompanijama danas nije dopušteno da sudjeluju u privatizaciji lokalnih aerodroma, kao ni u tenderima za izgradnju elektrana.
Policija ne žuri da provede istragu pljački i krađa po stanovima ruskih vlasnika, koje su postale česte – navodi “Ruski vjesnik”.
Zato je Rusija odlučila da uzvrati udarac, a ruski turisti bili su najveći donatori crnogrske ekonomije – navode ruski mediji.


Izvor: Srna


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: