Đurđevdanske želje trebinjskih Roma | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Đurđevdanske želje trebinjskih Roma

Datum:06.05.2015.

Dobre volje i trpeze bogatije nego inače, danas su u naselju Todorići trebinjski Romi dočekali Đurđevdan. 

Da je bilo uslova, bilo bi tu pečeno jagnje, priča nam Devlija Hadžović. Nekada sa bolje živjelo pa se i bogatije slavilo. Neće biti pečenog jagnjeta ali u svakom slučaju ručak će biti bogatiji nego obično.

“Imamo sarmu, šunku , sir, kolače, ima se šta i popiti- vino, sok, viski... ” , nabraja Devlija i iznosi na trpezu.
Ona je majka četvoro djece od kojih je prvo dobila sa dvanaest godina. Sada kod nje živi samo jedan sin, još nije oženjen a kad se to desi nastaće problem, kaže. Ne zna gdje živjeti, baraka je suviše mala .
Zagor ima svoj, kakav takav dom. Da Sveti Đorđije ispunjava želje on bi poželio novu baraku.

Zagor

“ Vidite gdje živim, volio bih da i ja imam bolje uslove za život kao ostali “ kaže Zagor.
Svjestan je da dok se ne ostvare velike želje, treba uživati u onim malim koji lakše postaju stvarnost. Ide ljeto, sunce a eto i prilike da se zaradi nešto. Mora zato biti danas raspoložen objašnjava : “ Meni je milo da se veselim, ide ljeto, sve će da procvjeta. Moći ćemo da radimo i da zaradimo koru hljeba . Želimo da radimo”.
Jutros su se u naselju Todorići palile svijeće i kadila baraka. Običaj je i da se ide na kupanje. Zapjevaće se koja pjesma, doći će i gosti, ko želi. Na slavu se ne zove, samo na svadbu, kaže, Devlija. Takav je romski običaj.
Onoga kome nedostaje mnogo, sasvim malo usreći. Jabuka i neočekivani gosti kojima su ispričali dio muka sa kojima se susreću, dovoljni su za osmjeh. Zauzvrat su prodali optimizam. A sjutra? Sjutra ih čeka uobičajan dan, borba za život i identitet. Ovu prvu bitku možda lakše i dobiju, drugu ovako malobrojni teško. Nije se danas pjevalo “Đelem, Đelem“. Čule su se gusle!


Marija Manojlović, Herceg RTV


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: