Dan slobode medija | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dan slobode medija

Izvor: Srna | Foto: Ilustracije | Datum:03.05.2017.

U svijetu se danas obilježava Dan slobode medija koji je ustanovljen s ciljem da se podigne svijest o značaju slobode štampe i da bi se podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Rezultat slika za mediji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je novinarima, njihovim udruženjima i zaposlenim u sredstvima javnog informisanja 3. maj, Međunarodni dan slobode medija, navodeći da će profesionalno novinarstvo uvijek imati punu društvenu podršku u savladavanju izazova.

"U Republici Srpskoj stvoreni su uslovi za rad svih medija, i profesionalno novinarstvo i mediji uvijek će imati punu društvenu podršku i pomoć u savladavanju izazova sa kojima se suočavaju", poručio je Dodik u čestitki.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, svim novinarima, redakcijama, uredništvima i udruženjima novinara u Republici Srpskoj, ističući da je Vlada opredijeljena da medijima pruži podršku u službi objektivnog i vjerodostojnog informisanja javnosti.

"Vlada Republike Srpske je opredijeljena da pruži punu podršku i uvijek će biti partner medijima u njihovoj službi objektivnog i vjerodostojnog informisanja javnosti", navodi se u čestitki.

Odsjek Narodne skupštine Republike Srpske za odnose sa javnošću čestitao je svim urednicima, novinarima i medijskim radnicima 3. maj - Svjetski dan slobode medija, sa željom da nastave da profesionalno informišu javnost o svim važnim događajima u Srpskoj.

Iz Odsjeka napominju da su sloboda javne riječi i medija imperativi svakog demokratskog društva, te ističu da su novinari najzaslužniji za jačanje demokratije.

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić čestitao je urednicima, novinarima i svim medijskim radnicima 3. maj - Dan slobode medija, ističući da događanja na svjetskoj i domaćoj političkoj sceni traže od novinara da budu korektivi i usmjeravaju predstavnike vlasti ka donošenju odluka koje će biti u interesu svih građana.

"Stoga je svakom društvu, pa i našem, potrebno da ima medije dovoljno nezavisne, profesionalne i neutralne koji će pomoći u stvaranju objektivne, istinite slike stvarnosti i pomoći u traženju najboljih rješenja", ističe Novalić u čestitki.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: