25. FESTIVAL GUSLARA VOJVODINE: Hercegovac Ljubiša Ateljević osvojio titulu u Novom Sadu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

25. FESTIVAL GUSLARA VOJVODINE: Hercegovac Ljubiša Ateljević osvojio titulu u Novom Sadu

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Radovan Vojvodić | Datum:03.05.2017.

DA SU HERCEGOVCI, MA GDJE U SVIJETU BILI, ISTRAJNI ČUVARI TRADICIJE I IMENA SRBINOVOG, POSVJEDOČIO JE I NARODNI GUSLAR LJUBIŠA ATELJEVIĆ, KOJI JE NA 25. FESTIVALU GUSLARA VOJVODINE U NOVOM SADU OSVOJIO TITULU-GUSLARSKOG ŠAMPIONA VOJVODINE.

Ovu odluku na finalnoj večeri 25. Festivala (29. aprila u novosadskom Studiju „M“ RTV) donio je žiri, kojim je predsjedavao prof. dr Ljubomir Zuković, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, a koga su činili istaknuti poznavaoci narodne tradicije.

Ateljević je titulu narodnog guslara stekao još 2012. godine na Saveznom festivalu u Rogatici, i kako su ga životni putevi iz rodnog Ljubomira kod Trebinja doveli u Zrenjanin, godinama nastupa za KUGD „Petar Perunović Perun“.

Društvo iz grada na Begeju je odnjegovalo ovako vrsnog majstora na strunama, guslarskog prvaka Vojvodine, redovnog i zapaženog učesnika republičkih i saveznih festivala.

Naravno, naša rodnica i kovnica srpskog jezika - Hercegovina - Svetog Save djedovina je izrodila ovakvog junaka, koja ne da - da se utuli žižak svetosavski, i koja je oduvijek rađala nacionalne pamtiše i radiše.

Pehar i diplomu Festivala prvaku sjeverne srpske pokrajine uručio je predsednik Festivalskog odbora Đorđo Radojičić, inače ugledni preduzetnik i aktuelni predsjednik Udruženja Srba iz Hercegovine sa sjedištem u Novom Sadu.

Drugo mjesto pripalo je Milošu Laketiću iz GD „Njegoš“ iz Vrbasa, dok je trećeplasirani, takođe, naše gore list - Radovan Šojić, iz vrbaškog „Njegoša“.

U ekipnoj konkurenciji pomenuto društvo „Njegoš“ proglašeno je za najbolje, drugoplasirani je ovogodišnji domaćin-Udruženje guslara „Sveti Nikola“, a treće GD iz Sivca.

Domaćin Vojin Radojičić je uručio prigodne nagrade i najmlađem takmičaru finalne večeri – Lazaru Komadu iz Novog Sada, i najstarijem Strajku Među iz Kule.

Inače, na jubilarnom 25. Festivalu guslara Vojvodine nastupilo je više od 40 guslara iz sedam društava sa područja Pokrajine na audiciji, odnosno 20 najboljih na finalnoj večeri. Ovaj sabor srpske kulture i duhovnosti blagoslovio je, u ime Eparhije Bačke i episkopa Bačkog dr Irineja, protojerej stavrofor Nedeljko Zubović, dok je takmičenje zvanično otvorio pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović. Veče je započelo odavanjem počasti plemenitom preminulom guslaru Draganu Deliću iz Vrbasa.

U programu su nastupili i istaknuti narodni guslar Draško Malidžan iz najstarijeg društva u Srbiji UG „Vuk Karadžić“ iz Beograda, pjesnik Božidar Glogovac i humorista dr Bratoljub Bato Brkljača. Pored generalnih pokrovitelja, Skupštine Grada Novog Sada i Udruženja guslara Vojvodine, Festival su pomogli brojni priložnici i dobročinitelji. Bilo je ovo peti put da je novosadsko Guslarsko društvo „Sveti Nikola“ uspješan domaćin i organizator Pokrajinskog festivala. I hiljaditi put da u nama još živi onaj andrićevski „kalup srpske osjećajnosti“ i da nas „deseterac drži da se ne prospemo“, kako je srpsku ljubav prema guslama uobličio pjesnik Rajko Petrov Nogo.

Milivoje Beštić


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: