Danas Međunarodni dan Crvenog krsta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Danas Međunarodni dan Crvenog krsta

Datum:08.05.2015.

Brojnim manifestacijama širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan Crvenog krsta. Humanitarni rad će se slaviti cijele nedjelje do 15. maja a svoj doprinos globalnom obilježavajanju ovog datuma daće i članovi Crvenog krsta Trebinje.

“Naši principi u akciji” slogan je ovogodišnje Nedjelje Crvenog krsta pod kojim će 189 nacionalnih društava u svijetu slaviti humanitarni rad. Humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost odlike se rada ove organizacije. U Trebinju je obilježavanje počelo danas na Trgu slobode i u osnovnim školama a cijela nedjelja će obilovati brojnim aktivnostima.

“Obići ćemo zdravstvene i socijalne ustanove. Treba da obiđemo porodilište, narodnu kuhinju, Udruženje djece i roditelja sa posebnim potrebama. Prikazaćemo i vježbe pružanja prve pomoći, djelovanja u katastrofama “, kaže Brano Dursun, sekretar Crvenog krsta Trebinje .

Za obavljanje plemenite dužnosti koju ovi ljudi dobrovoljno prihvataju neophodna je saradnja sa lokalnom zajednicom, koja se temelji na principu neutralnosti. Potrebno je i da društvo prepozna značaj rada organizacije, što nije baš uvijek slučaj, ističe Dursun.

Iako je Crveni krst u Trebinju nekada bio masovnija zajednica zahvaljujući velikom broju volontera, članstvo je i danas brojno.

“Počela sam da idem na prvu pomoć, kasnije sam učestvovala u brojnim akcijama. Humanost i pomaganje drugim ljudima me je privuklo. Tu nema nikakve politike niti lične koristi“, objašnjava nam svoje razloge za volonterski rad Anja Gugolj.

Na ovogodišnji Dan Crvenog krsta nemoguće se i ne osvrnuti na sve gori položaj humanitarnih radnika na ratištima širom svijeta.

“U prilici smo svakodnevno da slušamo o pogibijama radnika Crvenog krsta, nažalost međunarodno humanitarno pravo se ne poštuje”, kaže Brano Dursun.

Medjunarodni dan Crvenog krsta slavi se u znak sjećanja na njegovog osnivača Anrija Dinana.


Marija Manojlović, Herceg RTV


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: