Borba protiv korupcije u zdravstvu: Građani najvažniji saveznik | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Borba protiv korupcije u zdravstvu: Građani najvažniji saveznik

Datum:08.05.2015.

korupcija U Trebinju se danas razgovaralo o „Korupciji u zdravstvenom sistemu, potencijalnim rizicima i mjerama za njihovo prevazilaženje“. Na skupu su predstavljeni rezultati projektnih aktivnosti „Antikorupcijske mreže u BiH ACCOUNT“.

Na konferenciji su prikazani i dosadašnji rezultati grupe koja se bavila problemom korupcije u zdravstvu, a posebna pažnja je posvećena učešću građana u borbi protiv korupcije.

karicEldin Karić, direktor mreže ACCOUNT-a kaže da je prvi korak u borbi protiv korupcije u zdravstvu uključivanje civilnog sektora, jer bez neke vrste kontrole građana korupcija se ne može zaustaviti.

Kod nas je problem što se korupcija u zdravstvu percipira kroz davanje mita doktoru i medicinskom osoblju, a to je samo jedan mali zanemarljivi segment korupcije u zdravstvu. Korupcija je u sistemu zapošljavanja, nabavke opreme, pružanja pomoći, kao i uključivanje privatne prakse unutar sistema zdravstva. To je zapravo suština problema”, naveo je Karić, dodajući da ako je u sistemu zdravstva u RS loša siutacija, ni Trebinje ne može biti isključeno iz tog sistema, može biti u umanjoj ili većoj mjeri žrtva određene politike u tom segmentu.

“Trebamo mjenjati sistem, ali i nemamo razvijenu strategiju borbe protiv korupcije. Niz ovih skupova postiču svijest građana da se moramo uključiti kao civilno društvo i imati svoju odgovornost. Činjenica je da imamo dosta dobrih zakona i da se ne provode i to je naša krivica, jer mi kao građani smo dužni da prijavimo nepravilnosti u zdravstvu, a mi to ne radimo u dovoljno mjeri i zbog toga imamo tako visok nivo korupcije”, zaključio je Karić.

Na skupu je predstavljen i memorandum o saradnji sa domovima zdravlja u istočnoj Hercegovini.

ramic

Anica Ramić, predsjednica Udruženja građana “Stop Mobbing” iz Trebinja navodi da su građani pokazali da su spremni da se bore, a volju su pokazali i menadžeri zdravstvenih ustanova.

“Mi kad radimo na slučajevima korupcije, sve stavimo na uvid javnosti i možda to ljude ponuka da sarađuju. Memorandumi su prevencija, a nama slijedi dugi niz godina borbe protiv korupcije u zdravstvu. Osnovali smo antikoruptivni tim, nastavljamo sa edukacijom i upoznavanjem građana sa svojim pravima”, navela je Ramić.

Pored predstavnika nevladinog sektora konferenciji su prisustvovali i predstavnici uprave zdravstvenih ustanova iz ovog dijela RS.


Izvor: Radio Trebinje


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: