Kameni sat, prirodno čudo u Hercegovini: Kad sunce obasja stijene, zna se tačno vrijeme! | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Kameni sat, prirodno čudo u Hercegovini: Kad sunce obasja stijene, zna se tačno vrijeme!

Datum:09.05.2015.

planina-stena-bosna-merenje-vremena-sat-foto-aura-ba-1431097684-656327 Čim sunce ogreje tri kamena Crvenjuše, tačno je 12 sati! Sa kolena na koleno se prenosilo kako se jedino tako merilo vrijeme, pogotovo kada se u Dabarskom polju ralima oralo i motikama kopalo. Sat na Crvenjuši, koji se lepo može videti iz Dabarskog polja, još nikada nije ni kasnio ni brzao, kaže meštanin Hatelja.

Na Hateljskim gredama Straževice, kod istoimenog sela, postoji “kameni sat”, koji vekovima pokazuje vreme, čim sunce ogreje Crvenjušu, tačno je 12 sati!

U planinskom vencu Trusine, Straževica je gospodarica i dominantna “stražarica” hercegovačkog krša. Iznad plodonosnog Dabarskog polja, u kome leže Berkovići, uzdiže se preko hiljadu metara nadmorske visine. Moćan izgled ove planine je oduvek bio magnet za ljudski pogled iz doline. Brojne legende se vezuju za ovu „gospodaricu krša“, ali jedna od najpoznatijih je kako su ljudi u ovom kraju vekovia merili vreme prema „kamenom satu“.

Merenje vremena

“Sat” nalazi se na steni zvanoj Crvenjuša, a o ovom jedinstvenom merenju vremena, Sava Đurica, meštanih Hatelja, kaže:

– Čim sunce ogreje tri kamena Crvenjuše, tačno je 12 sati! Sa kolena na koleno se prenosilo kako se jedino tako merilo vreme, pogotovo kada se u Dabarskom polju ralima oralo i motikama kopalo. Sat na Crvenjuši, koji se lepo može videti iz Dabarskog polja, još nikada nije ni kasnio ni brzao. Pozivam svakoga da dođe i neka se uveri po svom časovniku, samo pod uslovom da je sat tačan!


Zabranjeno blago

Za Stražericu se vezuju brojne legende. Po jednoj, tri bezimene sestre su na Straževici sagradile tri crkve, koje su vremenom zatrpane kamenom i zemljom, pa se i danas prema kazivanjima nekih mogu čuti crkvena zvona, dok je prema drugoj legendi, na Staževici zakopano zlato.

Legenda kazuje da se u kamenim njedrima ove planine nalaze zakopani „bure goveđeg mesa i bure zlata“, a predanja pretkazuju da će „doći vreme kada će bure mesa biti vrednije od bureta zlata.“

Do tada bilo ko da pokuša da otkopa blago, stići će ga proklestvo. Neki su pokušali, pa su po Dabarskom polju kopači jedva spasli živu glavu od oluje koja se obrušila uz crnu maglu.

Američki zlatni sat

Prvi sat u berkovićki kraj donio je jedan meštanin Hatelja iz Amerike. Veliki zlatni sat sa zlatnim lancem mnogi su sa nestrpljenjem gledali i čekali da vide da li će i on da pokaže tačno vreme kao i Crvenjuša. Sat je pokazao podne kao i obližnja stijena na radost mnogih i dokazalo se da je ova legenda istinita.


Izvor: Aura.ba/Radio Trebinje


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: